Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní tělesná výchova (KAZ / BPZTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BPZTE - Zdravotní tělesná výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu zdravotní tělesná výchova, zdravotní skupiny. Didaktický proces ve ZdTV Didaktické zásady a metody ve ZdTV.2. Pohybová aktivita a druhy pohybů ve ZdTV (složky a fáze pohybu, vyrovnávací cvičení, základní výchozí polohy). Organizační formy ZdTV (vyučovací jednotka, domácí cvičení, jiné formy).3. Držení těla (definice, vymezení pojmu, biomechanické hledisko, společné hlavní znaky správného držení těla, zásady správného držení těla, význam správného držení těla). Nesprávné držení těla (období nejčastějšího vzniku vad, vnitřní a vnější příčiny).4. Hodnocení držení těla (metoda Kleina-Thomase, Bankroftové, Mathiase, Jaroše a Lomíčka), testy minimální svalové zdatnosti.5. Posturální stereotyp (neurofyziologická podstata držení těla). Svaly posturální a fázické.6. Svalová nerovnováha. (celková charakteristika příčiny a důsledky svalových dysbalancí).7. Svalové dysbalance v oblasti pánve a dolní části trupu, v oblasti horní části trupu, krku a hlavy a v oblasti dolních končetin a jejich nosných kloubů.8. Ochablé držení těla - celková uvolněnost. Zvětšená hrudní kyfóza. Zvětšená bederní lordóza.9. Plochá záda. Skoliotické držení těla. Vbočené a vybočené kolenní klouby a ploché nohy.10. Oslabení z otylosti (podstata otylosti, vznik obezity, příčiny a důsledky, cvičení otylých).11. Oslabení dýchacího aparátu (vznik a příčiny oslabení dýchacího systému, vhodná a nevhodná cvičení).12. Oslabení oběhového aparátu (vznik a příčiny oslabení, vhodná a nevhodná cvičení).

Získané způsobilosti

1. Student získá základní vědomosti o příčinách a důsledcích zdravotního oslabení, které podmiňují zařazení jedince do III. zdravotní skupiny. 2. Naučí se praktickým činnostem v prevenci a kompenzaci vadného držení těla.

Literatura

Tichý, M. Funkční diagnostika pohybového aparátu. Praha: Triton, 2000. ISBN 80-7254-022-X.Lewit, K. Manipulační léčba v myoskeletální medicíně. J.A.Barth. Verlag Heidelberg-Leipzig, 1996. ISBN 3-335-00401-9.Rychlíková, E. Manuální medicína.Průvodce diagnostikou a léčbou vertebrogenních poruch. Praha: Avicenum, 1997. ISBN 80-858000-46-2.ČERMÁK, J., CHVÁLOVÁ, O., BOTLÍKOVÁ, V.DVOŘKOVÁ, H. Záda už mě nebolí. Praha, 2000. ISBN ISBN 80-7236-117-.

Požadavky

- vypracování seminární práce na zvolené téma- praktický výstup (demonstrace seminární práce)- 80 % účast na cvičení

Garant

PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.