Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika zdravovědy 1 (KAZ / DZS1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / DZS1K - Didaktika zdravovědy 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon): s akcentem na část první - Obecná ustanovení (§ 1 - § 32) a část čtvrtou - Střední vzdělávání (§ 57 - § 85).Vyhláška č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnicích.2. Vymezení základních pojmů didaktiky - oborová a předmětová didaktika, teoretické a praktické vyučování, vědomost, schopnost, dovednost, nácvik, návyk.3. Klasifikace, pojetí a výchovně vzdělávací cíle zdravovědných předmětů na středních odborných školách.4. Základní pedagogické dokumenty (učební plány, učební osnovy, tématické plány, rámcové vzdělávací programy). Povinná dokumentace na středních odborných školách.5. Využití mezipředmětových vztahů ve výuce zdravovědných předmětů na středních odborných školách. Literární a další prameny pro výuku zdravovědných předmětů na středních odborných školách.6. Úloha pedagogicko-psychologické diagnostiky v přípravě učitele zdravovědných předmětů na výuku na střední odborné škole.7. Didaktické zásady ve výuce zdravovědných předmětů na středních odborných školách.8. Organizační formy výuky zdravovědných předmětů na středních odborných školách.9. Fáze (etapy) vyučovacího procesu ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách a didaktická analýza učiva.10. Příprava učitele na vyučování ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.11. Motivace žáků ve výuce zdravovědných předmětů na středních odborných školách.12. Taxonomie učebních úloh a jejich funkce ve výuce zdravovědných předmětů na středních odborných školách.13. Metody ve vyučování zdravovědných předmětů - pojem metoda, klasifikace metod a charakteristika vybraných vyučovacích metod.14. Třífázový model učení - EUR a příklady metod, s akcentem na metody využitelné ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.15. Projektová výuka a její využití ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.16. Význam instruktáže a nácviku dovedností ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.17. Didaktické prostředky ve výuce - učební pomůcky a didaktická technika a jejich využití ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.18. Prověřování, hodnocení a klasifikace vědomostí a dovedností žáků ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.19. Profesní kompetence učitele odborných předmětů zdravovědného zaměření v modelu profesního standardu.20. Reflexe a sebereflexe učitele zdravovědných předmětů na středních odborných školách.21. Specifika práce učitele s nadanými žáky, s prospěchově slabými žáky, žáky jiné národnosti a jiného etnika ve zdravovědných předmětech na středních odborných školách.22. Didaktické zpracování vybraných témat z tématického celku:Fylogeneze a ontogeneze člověkaAnatomie, fyziologie a patologie orgánových soustavPéče o fyzické a duševní zdravíVybrané nemoci se sociálním dopademZáklady hygieny a epidemiologieZáklady první pomoci a resuscitace

Literatura

CICHÁ, M., DORKOVÁ, Z. Didaktika praktického vyučování zdravotnických předmětů 1. Olomouc: Pedagogická fakulta UP, 2006. 86 s. Olomouc: UP, PdF, 2006. ISBN 80-244-1417-1.CEDRYCHOVÁ, V., RAUDENSKÝ, J. Kapitoly z obecné didaktiky pro učitele střední školy. 2. vyd. Ústí nad Labem: Pedagogická fakulta UJEP, 1996. 102 s. ISBN 80-7044-058-9.BADEGRUBER, B. Otevřené vyučování. Praha: Portál, 1997. 118 s. ISBN 80-7178-137-1.Cangelosi, J. S., & Koldinský, M. Strategie řízení třídy: jak získat a udržet spolupráci žáků při výuce. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-650-6.BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997. 122 s. 1997. ISBN 80-7013-251-5.

Vyučující

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.