Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomická antropologie a šk. ergonomie (KAZ / ERGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ERGA - Ergonomická antropologie a šk. ergonomie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aplikovaná antropologie, hlavní možnosti, přínos pro člověka.Ergonomie jako jedna z významných forem aplikované antropologie.Přehled vývoje historických kořenů ergonomie.Klíčové osobnosti, jejich přínos pro ergonomickou antropologii.Lidské tělo jako rozhodující databáze pro ergonomii.Metody a strategie ergonomie.Analýza činnosti člověka pro potřeby ergonomie.Ergonomická biometrie.Hlavní oblasti uplatnění Ergonomie a ergonomické antropologie.Školní ergonomie jako nezbytná součást Zdravé školy.Optimalizace fyzikálních a organizačního prostředí školy.Tvorba prostředí pro zdravotně znevýhodněné.Stárnoucí lidský organismus a prostředí.

Získané způsobilosti

Školní ergonomie jako specializovaný obor řeší optimalizaci fyzikálních a organizačních prvků školního prostředí z hlediska ochrany zdraví žáků, učitelů i dalších pracovníků.Studenti se v rámci předmětu ergonomie učí navrhovat alternativní řešení konkrétních, z hlediska správně aplikovaných antropologických poznatků, nevyhovujících situací. Výuku je možno přizpůsobit i předmětové specializaci.

Literatura

Chundella, L. Ergonomie. ISBN 80-0102301.Král, M. Ergonomie v pojetí legislativy a technické normalizace. Brno, 2002. Šedivý, V. Ergonomie-cvičení. Brno, 2004. ISBN 80-7175-763-4.Sláma, O. Obecná a školská ergonomie. Olomouc, 1994. Matoušek, O., Baumbruk, J. Pracovní místo a zdraví. Praha, 1998. Sláma, O., Šteigl, J., Krátoška, J. Uplatnění ergonomie na školských pracovištích. Praha, 2004.

Požadavky

a) Základní orientace v problematice. b) Zpracování seminární práce - vybraný ergonomický problém a návrh jeho řešení.