Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzická antropologie (KAZ / FYANK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / FYANK - Fyzická antropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzická antropologie v systému věd o člověku, obsah, poslání a vztah k ostatním vědám o člověku.Antropologické vývojové trendy u obyvatel Evropy - sekulární trend.Historie fyzické antropologie ve stručném přehledu.Přínos české a slovenské antropologie.Objektivní antropologické metody.Antropologie jako věda o variabilitě znaků a typů člověka.Vnitřní a vnější činitelé vývoje.Vývoj teorií na původ a vývoj člověka, prokázání jednotného původu člověka.Názorové deformace, rasismus a xenofobie, jejich příčiny.Hominizace a sapientace.Přehled hlavních zástupců vývojové řady člověka.Hlavní naleziště předchůdců dnešního člověka.Pronikání nových poznatků a technologií do fyzické antropologie.Hlavní oblasti, důvody a přínos aplikace poznatků z fyzické antropologie.

Získané způsobilosti

Fyzická antropologie je základním východiskem celostní antropologie. Student získá ucelený přehled o variabilitě lidských znaků , typů a funkcí.

Literatura

Fetter, V aj. Antropologie. Praha, 1967. Beneš, J. Antropologie. Brno, 1993. Martin, R., Saller, K. Antropologie. Díl I. Berlín, 1957. Wolf, J. Člověk a jeho svět. Praha, 1992. Fialová, L. Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha, 1996. Krátoška, J., Šteigl, J. Sborník "Antropologicko-psychologický pohled na populaci regionu. Olomouc, 2005. ISBN 80-244-1000-1.Klementa, J. Somatologie a antropologie. Praha, 1981. ISBN neuvedeno.Sborník "Vědy o člověku na prahu 3. tisíciletí. Šteigl, J. : Antropologický výzkum na Pedagogické fakultě UP v Olomouci. Olomouc, 2002. ISBN 80-244-0596-2.Sborník "Antropologicko-psychologická charakteristika populace v moravském regionu". Šteigl, J.: Antropologicko-psychologická charakteristika populace moravských regionů z hlediska využití pro podporu zdraví a školní ergonomii". Olomouc, 2004. ISBN 80-244-0872-4.

Požadavky

Zvládnutí teoretických základů fyzické antropologie včetně zvládnutí základních metod fyzické antropologie na informativní úrovni. Zpracování referátu.

Garant

PhDr. Tereza Sofková

Vyučující

doc. RNDr. Lubomír Krejčovský, CSc.