Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie F 2 (KAZ / FYZ2S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / FYZ2S - Somatologie F 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyziologické funkce, vnitřní prostředí, humorální a neuronální řídící mechanismy, fyziologie orgánových soustav. Dynamická stabilita vnitřního prostředí (homeostáza) - uchování integrity organismu. Tělní tekutiny, složení a objemy. Biologické membrány. Buněčné membrány a mechanismy účastnící se transportu látek přes membrány. Fysiologie krve a její funkce. Složení krve, funkce složek krve, krevní skupiny, transfuze krve. Specifická a nespecifická imunita. Fysiologie kardiovaskulárního aparátu. Srdeční revoluce, práce a výkon srdce, energetika srdeční činnosti. Zevní projevy srdeční činnosti. Elektrická aktivita myokardu. Elektrokardiografie. Hemodynamika, její zvláštnosti v plících, srdečním svalu a mozku. Krevní tlak a ovlivňující faktory, měření krevního tlaku. Regulace činnosti kardiovaskulárního aparátu. Fysiologie dýchání. Respirace. Plicní objemy a kapacity, fysiologické hodnoty a možnosti měření. Typy dýchání, dechový vzor, řízené dýchání. Pneumotorax. Dýchání při změněných podmínkách (hypoxie, hyperoxie). Trávení a vstřebávání. Motorické a sekreční aktivity. Fyziologie přeměny látek a energií. Obecné principy látkové výměny. Metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin. Měření energetické přeměny. Příjem potravy a tekutin, řízení příjmu. Zásady správné výživy, úloha vitamínů, minerálů a stopových prvků. Funkční morfologie ledvin. Vznik moči. Úloha ledvin při homeostáze. Mechanismy udržující stálou teplotu. Žlázy s vnitřní sekrecí. Mechanismus působení hormonů. Endokrinní funkce pankreatu. Žlázy s vnitřní sekrecí. Fysiologie rozmnožování. Neurofysiologie. Stavba nervové soustavy. Spinální mícha (míšní šok), prodloužená mícha, mozeček, mozkový kmen a kůra. Paměť. Autonomní nervový systém.

Získané způsobilosti

absolvováním disciplíny student získává souhrnný pohled na funkce organismu jako celku a jeho jednotlivých systémů od molekulární až k orgánové úrovni

Literatura

Mourek, J. Fyziologie. Praha: Grada, 2005. Rokyta R. a kol. Fyziologie. ISV nakladatelství, Praha, 2000. Pokorný, J. a kol. Přehled fyziologie člověla. Praha, Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0228-8.BRAVENÝ, P. et al. Stručný přehled lékařské fyziologie. Brno: LF MU, 1995. Brno: LF MU, 1995. ISBN 80-210-2110-1.

Požadavky

90 % účast ve výuce