Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena (KAZ / HYGIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / HYGIN - Hygiena, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice oboru, základní pojmy - obory hygieny, státní zdravotní dozor, pojmy zdraví, nemoc, prevence, determinanty zdraví. Projekty škol podporujících zdraví.2. Životní prostředí a jeho působení na zdraví člověka - ovzduší, voda, půda, bydlení a jejich vliv na zdraví.3. Hygiena výživy - složení potravy, výživová doporučení, zdravotní rizika z potravy, školní stravování.4. Osobní hygiena žáků - obecné zásady osobní hygieny, význam péče o kožní deriváty, požadavky na oblečení a obutí žáků.5. Hygiena práce - pracovní prostředí, pracovní zátěž, manipulace s břemeny a práce na směny. Nemoci související s pracovními podmínkami učitele.6. Hygiena učení - režim dne žáků , biologické rytmy, školní práce, psychogenní stresy.7. Hygienické požadavky na materiální vybavení školy - kapacita, umístění a pozemek školy, budova školy, školní nábytek, sociální zařízení.8. Hygiena školního prostředí - vytápění, větrání, osvětlení, ochrana před hlukem.9. Hygienické požadavky na zotavovací akce pro děti a dorost, výlety, vycházky, zájezdy.10. Mentální hygiena - psychogennní stres a prevence, psychohygiena spánku a volného času, psychohygienické typy duševní svěžesti.11. Hygiena zdravotnických zařízení - hygienické zásady ambulantního a lůžkového provozu, nozokomiální nákazy - prevence.12. Obecná epidemiologie - infekce, infekční proces, epidemický proces, protiepidemická opatření.13. Speciální epidemiologie - vzdušné nákazy, alimentární nákazy.14. Speciální epidemiologie - nákazy přenášené členovci, pohlavní choroby.15. Speciální epidemiologie - nákazy přenášené krví, zoonózy, nákazy kůže a sliznic.

Získané způsobilosti

Disciplína seznamuje posluchače s hygienou jako klinickým oborem, která se zaměřuje na péči o zdraví člověka, preventivní zásady této péče. Dále jsou posluchači seznámeni se speciální problematikou školní hygieny, hygieny pedagogického procesu a školního prostředí a s projekty škol podporujících zdraví. Součástí předmětu jsou i základy obecné a speciální epidemiologie.

Literatura

Vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. ZLOCH, Z. a kol. Kapitoly z hygieny. Praha: Karolinum, 2001. 163 s. ISBN 80-246-0269-5. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0269-5.Podstatová, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Olomouc: Epava, 2001. ISBN 80-86297-07-1.Vyhláška MZ ČR č. 148/2004 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Kotulán,J. Zdravotní nauka pro pedagogy. Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

Vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.