Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (KAZ / K2ERG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / K2ERG - Ergonomie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A: Témata: 1. Úvod do studia - obecná a školská ergonomie. Definice, předpisy, mezinárodní spolupráce. Obecný ergonomický systém. Zadání seminární práce. 2. Klasifikační schéma - Ergonomics Abstracts. 3. Místa pracovní činnosti, pracoviště a pracovní prostory, sedadla. 4. Školská ergonomie. Řešení počítačového pracovního místa. 5. Ergonomie v domácnosti. Aplikace ergonomických poznatků pro rodinou výchovu, provoz domácnosti. 6. Subsystém člověk. Měření - autoregulace tělesné hmotnosti. 7.Subsystém stroj. Ergonomické hodnocení strojů (check listy). 8. Subsystém pracovní prostředí. Klimatické podmínky práce. Hlučnost. Světelné podmínky. 9. Režim práce a odpočinku. Životní styl. 10. Některé metody měření a testování v ergonomii. 11. Bezpečnost práce z ergonomických aspektů. Pracovní a mimopracovní úrazy, nemocnost. Prevence v ergonomii. B:Témata: 1. Úvod do studia - obecná a školská ergonomie. Definice, předpisy, mezinárodní spolupráce. Obecný ergonomický systém. Zadání seminární práce. 2. Klasifikační schéma - Ergonomics Abstracts. 3. Místa pracovní činnosti, pracoviště a pracovní prostory, sedadla. 4. Školská ergonomie. Řešení počítačového pracovního místa. 5.Ergonomie v domácnosti. Aplikace ergonomických poznatků pro rodinou výchovu, provoz domácnosti. 6.Subsystém člověk. Měření - autoregulace tělesné hmotnosti. 7.Subsystém stroj. Ergonomické hodnocení strojů (check listy). 8.Subsystém pracovní prostředí. Klimatické podmínky práce. Hlučnost. Světelné podmínky. 9. Režim práce a odpočinku. Životní styl. 10. Některé metody měření a testování v ergonomii. 11. Bezpečnost práce z ergonomických aspektů. Pracovní a mimopracovní úrazy, nemocnost. Prevence v ergonomii.

Literatura

Chundela, L. Ergonomie. Praha: Vydavatelství ČVUT, 1993. ISBN 80-0100-327-2.Chundela, L. Ergonomie: cvičení. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1994. ISBN 80-0101-149-6.Sláma, O. Obecná a školská ergonomie. Olomouc : Vydavatelství UP, 1994. ISBN 80-7067-411-3.http://www.humanscale.cz/text.asp?text=1nullnull

Požadavky

Studenti úspěšně absolvují jeden test zaměřený na základní poznatky ergonomie, zpracují referát v rozsahu 4-6 stran na zadané téma související s jejich profesním zaměřením.

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.