Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická antropologie s didaktikou (KAZ / MBIAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MBIAN - Biologická antropologie s didaktikou, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Do kategorie biologické antropologie zahrnujeme tyto hlavní antropologické disciplíny:- Fyzická antropologie je základní antropologická disciplína, která zkoumá stavbu a funkce lidského organismu, tělesné vlastnosti příslušníků různých lidských skupin, dědičnost i biologické změny lidského organismu.- Fyziologická antropologie neboli funkční antropologie je obor, který je odvozen ze srovnávací fyziologie člověka. Zabývá se např. studiem vztahů barvy kůže a tepelné regulace, variabilitou v intenzitě základní přeměny látek, rozdíly ve vnímavosti různých chuťových kvalit apod. Soustřeďuje se hlavně na studium vlivů zevního prostředí na člověka, zvláště na studium funkčních změn člověka.- Vývojová antropologie řeší otázky fylogenetického a ontogenetického vývoje.- Antropologie dítěte se zabývá výhradně studiem biologie dítěte, jeho ontogenezí a zvláštnostmi tělesné stavby a funkce dětského organismu.- Paleoantropologie (prehistorická antropologie) je odvětvím antropologie, která se zabývá vývojem člověka, jeho postavením a způsobem života, tělesnými a duševními vlastnostmi v pravěku. Zahrnuje také studium vývoje živočichů stojících nejblíže člověku (Primatologie) a živočišných předchůdců člověka (Hominoidea).- Historická antropologie je historická disciplína, která se zabývá konkrétním jedincem v dějinách. Zkoumá jeho jednání, postoje, pocity, způsob myšlení a snaží se je interpretovat v rámci jeho dobového způsobu vnímání.- Etnická antropologie řeší původ a vývoj lidských ras (plemen), zabývá se určováním a klasifikací jednotlivých antropologických typů a jejich rozšířením v minulosti a přítomnosti. Zabývá se rovněž teoretickými otázkami lidských ras a etnických skupin.- Diferenciální antropologie studuje rozdíly mezi jednotlivými etniky, národnostními skupinami a kulturními oblastmi. Srovnáváním rozdílů se diferenciální antropologie snaží dospět k formulaci základních kulturních obrazů, nejcharakterističtějších kolektivních představ o pospolitém životě a vystopovat kořeny současných sociálně-politických systémů.- Morfologická antropologie se zabývá deskriptivním stavem lidského těla.- Systematická antropologie studuje systém Hominidů a zařazení člověka do systému živočišných druhů. V obecném pohledu se též zabývá studiem systémů v lidské společnosti.- Zoologická antropologie se zabývá srovnávacím studiem člověka a živočichů (zoologie a primatologie) a studuje zoologické charakteristiky člověka.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- definovat obory antropologie- popsat jednotlivé antropologické disciplíny- analyzovat vztahy mezi jednotlivými disciplínami- didakticky zpracovat zadané téma

Literatura

Skarupská. (2013). Pedagogická antropologie. Olomouc. Kopecký. (2013). Základy fyzické antropologie. Olomouc.

Požadavky

Účast ve výuceVypracování seminární práceTeoretická domácí příprava

Garant

Mgr. Jana MajerováMgr. Petr Zemánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana MajerováPhDr. Tereza SofkováMgr. Petr Zemánek, Ph.D.Mgr. Jana MajerováPhDr. Tereza SofkováMgr. Petr Zemánek, Ph.D.