Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dítěte a zdravověda 1 (KAZ / MPBD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / MPBD1 - Biologie dítěte a zdravověda 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do biologie. Základy cytologie. Definice buňky. Velikost a tvar buněk. Stavba buňky. Délka života buněk. Dělení buněk.Základy lidské genetiky. Předmět studia genetiky. Vývoj genetiky. Genetická výbava člověka. Typy dědičnosti. Genetické riziko faktorů zevního prostředí. Prenatální diagnostika a genetické poradenství.Vyšetření dítěte. Hodnocení celkového stavu dítěte. Růstové křivky a jejich význam pro posouzení vývoje a proporcionality dítěte.Ontogenetický vývoj. Prenatální období.Ontogenetický vývoj. Perinatální období.Ontogenetický vývoj. Novorozenecké období.Ontogenetický vývoj. Kojenecké období.Ontogenetický vývoj. Batolecí období.Ontogenetický vývoj. Předškolní věk.Ontogenetický vývoj. Mladší a starší školní věk.Ontogenetický vývoj. Období dorostového věku (adolescence). Puberta.Ontogenetický vývoj. Další období lidského věku - období plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.

Získané způsobilosti

Obsahová náplň předmětu navazuje na základní znalosti předmětu biologie na středních školách o stavbě lidského těla a předpokládá znalost pojmového aparátu středoškolské biologie člověka.Učivo se ve stručnosti zabývá stavbou některých organických sloučenin, jejichž znalost je nezbytná pro pochopení základů genetiky a fyziologie soustav, dále je zaměřeno na repetitorium základních genetických pojmů. Je rozvíjeno v problematiku nejčastějších dědičných chorob, prenatální diagnostiku, genetické poradenství a speciální genetické vyšetření.

Literatura

RIEGEROVÁ, J., PŘIDALOVÁ, M., ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5. Bláha, P., Susanne, CH., Rebato, E. et al. Essentials of Biological Anthropology (Selected Chapters). Praha: Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1338-3.Ganong, W., F. Přehled lékařské fyziologie. Galén, Praha, 2005. ISBN 80-85787-36-9. Vignerová, J., Bláha, P. Sledování růstu českých dětí (Norma, vyhublost, obezita). Praha, 2001. ISBN 80-7071-173-6.Kopecký, M., Kikalová, K., Bezděková, M., Hřivnová, M., Majerová, J. Somatologie. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-244-2271-8.

Požadavky

Účast ve výuceVypracování seminární práceTeoretická domácí příprava

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.