Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KAZ / NKSO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NKSO2 - Fyziologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tělní tekutiny, funkce a obecné vlastnosti krve, krevní plazma, arytrocyty a hemoglobin, leukocyty, trombocyty, hemostáza a hemokoagulace, krevní skupiny systému ABO (H), systém Rh a HLA, krevní transfúze, členění oběhové soustavy, akční potenciál srdeční; autonomie a automacie srdeční, čerpací funkce srdce, zevní projevy srdeční činnosti, základy hemodynamiky, arteriální a venózní puls, tlak krve, řízení kardiovaskulárních funkcí, průtok krve jednotlivými orgány, transkapilární přesuny tekutin, lymfatická cirkulace, zevní projevy dýchání, stupeň ventilace plic, mechanika vdechu a výdechu, pleurální a intrapulmonální tlak, plicní objemy a kapacity, výměna plynů v organismu, vznik centrální inspirační aktivity, regulace dýchání, hypoxie, oxygenoterapie; hyperoxie, vliv vysokého atmosferického tlaku na organismus, funkce orální části trávicího ústrojí, funkce žaludku, význam žaludeční šťávy, řízení jejího výdeje, funkce a pohyby tenkého střeva, šťáva tenkého střeva, význam žluči a řízení její sekrece; význam pankreatické šťávy a řízení její sekrece, funkce tlustého střeva, řízení defekace, mikrobiální flóra střevní, význam jater pro organismus, regulace příjmu potravy, metabolismus cukrů, tuků, bílkovin; energetická přeměna organismu, zásady racionální výživy, hladovění, podvýživa, obezita.

Získané způsobilosti

Student by po absolvování předmětu měl být schopen:znát a chápat principy fungování všech systémů lidského organismu a mechanismy řízení.

Literatura

Merkunová, A.,Orel, M. Anatomie a fyziologie člověka pro humanitní obory. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-1521-6.Schreiber M. a kol. Funkční somatologie. H&H Jinočany , 1998. ISBN 80-86022-28-5.BRAVENÝ, P. et al. Stručný přehled lékařské fyziologie. Brno: LF MU, 1995. Brno: LF MU, 1995. ISBN 80-210-2110-1.

Požadavky

Schopnost samostatné práce s tištěnými a datovými zdroji, vypracování jedné seminární práce.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.