Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa (KAZ / NKVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NKVY - Výživa, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pro kombinovanou formu studia byl vytvořen distanční studijní text HŘIVNOVÁ, M. Základní aspekty výživy. Olomouc: UP, 2013 (in press) dostupný v systému LMS Unifor.Témata k samostudiu:Klasické způsoby stravování v našich zemích. Stravovací zvyklosti ve vybraných evrop. a mimoevrop. zemích.Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, makrobiotika, dělená strava, výživa dle krevních skupin aj.).Témata ke konzultacím:Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Aktuální výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR platné od roku 2012.Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy.Výživová specifika novorozeneckého a kojeneckého věku.Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimieNadměrný příjem potravy a obezitaTémata k dlouhým úkolům (seminárním pracím):Denní stravovací režim s ohledem na věkové, pohlavní a profesní zvláštnosti.Nutriční a kvalitativní nároky u dětí ve věku batolete a předškolního věku.Nároky na výživu u dětí mladšího a staršího školního věku.Výživa u dospívajících dívek a chlapců s ohledem na životní styl a pohybovou aktivitu.Výživové potřeby dospělé populace s ohledem na pohlaví, profesi a životní styl.Problematika výživy u lidí ve stáří.Kvalitativní a kvantitativní požadavky na výživu sportovců.Dietní režim u vybraných druhů onemocnění (DM, celiakie, fenylketonurie, alergie, . .), dietní systém ve zdravotnických zařízeních.Výživa v těžkých stavech - nároky na enterální a parenterální výživu.Potravinové doplňky, jejich přehled, význam indikace a kontraindikace k užití.Reklama a výživa.Alimentární nákazy.Kulinářské úpravy pokrmů.Všeobecné a tradiční třídění potravin.

Požadavky

Účast na prezenčních tutoriálech. Individuální práce studentů = off-line aktivity, včetně samostudia.Zpracování zadaného dlouhého úkolu v rozsahu max. 10 stran formátu A4, který odevzdá formou dlouhého úkolu v systému LMS Unifor. Student zpracuje úkol na zadané téma v rozsahu max. 10 stran formátu A4 a odevzdá v systému LMS Unifor minimálně týden před udělením zápočtu. Kontrola tutorem je nezbytná. Hodnocení výstupních znalostí je formou písemného testu.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.Mgr. Vladislava Marciánová