Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa (KAZ / NKVYŽ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NKVYŽ - Výživa, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata k samostudiu:˘ Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování.˘ Klasické způsoby stravování v našich zemích. Stravovací zvyklosti ve vybraných evrop. a mimoevropských zemích.˘ Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, makrobiotika, dělená strava, výživa dle krevních skupin aj.).Témata ke konzultacím:˘ Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy.˘ Výživová specifika novorozeneckého a kojeneckého věku.˘ Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimie.˘ Nadměrný příjem potravy a obezita.Témata seminárních prací:˘ Denní stravovací režim s ohledem na věkové, pohlavní a profesní zvláštnosti.˘ Nutriční a kvalitativní nároky u dětí ve věku batolete a předškolního věku.˘ Nároky na výživu u dětí mladšího a staršího školního věku.˘ Výživa u dospívajících dívek a chlapců s ohledem na životní styl a pohybovou aktivitu.˘ Výživové potřeby dospělé populace s ohledem na pohlaví, profesi a životní styl.˘ Problematika výživy u lidí ve stáří.˘ Kvalitativní a kvantitativní požadavky na výživu sportovců.˘ Dietní režim u vybraných druhů onemocnění (DM, celiakie, fenylketonurie, alergie, . .), dietní systém ve zdravotnických zařízeních.˘ Výživa v těžkých stavech - nároky na enterální a parenterální výživu.˘ Potravinové doplňky, jejich přehled, význam indikace a kontraindikace k užití.˘ Reklama a výživa.˘ Alimentární nákazy.˘ Kulinářské úpravy pokrmů.˘ Všeobecné a tradiční třídění potravin.

Literatura

FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: UK, 2003. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. SHAPIRO, S. Výživa a vaše zdraví. Sorosova nadace 1992. Výživa a vaše zdraví. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing, 2004. Zdravá výživa.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, vypracování seminární práce

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.Mgr. Vladislava Marciánová