Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (KAZ / NKVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NKVZ - Výchova ke zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pro kombinovanou formu studia byl vytvořen distanční studijní text dostupný v systému LMS Unifor:HŘIVNOVÁ, M., FORÝTKOVÁ, D. Zdravotnické disciplíny. Studijní text pro distanční studium. Olomouc: UP, 2006. 80 s. ISBN 80-85783-68-1.KOPECKÝ, M., STRNISKOVÁ, D., FEDYN, B., MATEJOVIČOVÁ, B., GEMBALCZYK, B. Úvod do výchovy ke zdraví. Dostupné v LMS Unifor.Témata ke konzultacím:Zdraví - definice zdraví, základní pojmy a pojetí zdraví, modely zdraví, determinantyzdraví.Programy podpory zdraví. Program WHO "Zdraví pro všechny v 21. století". Národníprogram obnovy a podpory zdraví České republiky. Program Zdravá škola.Nemoc - základní pojmy, stadia chování v nemoci, následky nemoci, prevence nemoci.Zdravý životní styl a výchova ke zdraví - filozofie zdravého životního stylu, pojetízdravotní výchovy, kategorie a cíle zdravotní výchovy, metody zdravotní výchovy.Témata k samostudiu:Drogové závislosti. Možnosti prevence drogových závislostí.Stres a mentální hygiena. Relaxace, význam odpočinku, spánek.Výchova k reprodukčnímu zdraví. Sexuálně přenosné onemocnění.Význam výživy a stravovacích návyků pro zdraví člověka.Pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka.Návykové chování - patologické hráčství, návykové chování ve vztahu k počítačům, k médiím, závislost na práci.Dospívání a některé jeho zdravotní problémy - syndrom rizikového chování v dospívání. Tabakismus, prevence kouření.Alkoholismus, prevence alkoholismu.Témata k dlouhým úkolům (seminárním pracím):Každý student zpracuje práci na téma Ochrana před nákazami, prevence úrazů a otrav u dětí a dospívajících, která bude v rozsahu max. 10 stran formátu A4 a odevzdá v systému LMS Unifor minimálně týden před udělením kolokvia. Kontrola a zhodnocení individuální práce tutorem je nutným předpokladem pro možnost přistoupit k udělení kolokvia.

Požadavky

Účast na prezenčních tutoriálech. Individuální práce studentů = off-line aktivity, včetně samostudia.

Garant

doc. PaedDr. Miluše Rašková, Ph.D.PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.Mgr. Petra Kurková, Ph.D.Mgr. Vladislava Marciánovádoc. PaedDr. Miluše Rašková, Ph.D.RNDr. Kristína Tománková, PhD.PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.