Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie pro učitele (KAZ / NPAPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NPAPU - Antropologie pro učitele, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ontogenetický vývoj. Prenatální vývoj.Těhotenství (donošený a zralý plod). Porod (porodní doby), známky donošenosti plodu.Působení negativních vnějších faktorů na vývoj zárodku a plodu v průběhu těhotenství.Charakteristika somatického vývoje jedince v období novorozeneckém, kojeneckém, batolivém a v období předškolního věku. Školní zralost.Školní věk. Rozdělení školní věku. Charakteristika mladšího školního věku. Starší školní věk (puberta), hlavní fyzické změny v pubertě, faktory ovlivňující nástup puberty, hormonální řízení puberty, pubertální růstový výšvih. Puberta u dívek. Puberta u chlapců. Sekundární pohlavní znaky. Charakteristika období adolescence, dospělosti a stáří. Příčiny stárnutí.Biologický věk. Vymezení pojmu, definice, vztah biologického a chronologického věku. Metody diagnostiky biologického věku u dětí, praktické využití.Sekulární trend. Teorie a příčiny sekulární akcelerace.Faktory ovlivňující růst. Genetické a environmentální faktory ovlivňující růst. Zákonitosti tělesného růstu. Zákonitosti vývojového procesu.Aplikace standardizované antropometrie při hodnocení somatického stavu jedince a populace.Organizace antropologických výzkumů.Antropologické výzkumy a jejich význam.

Získané způsobilosti

Student bude schopen prokázat teoretické a praktické znalosti v oblasti fyzické antropologie.Student bude schopen hodnotit somatický a výživový stav jedince pomocí antropometrických hodnot a provést komparaci zjištěných somatických parametrů vzhledem referenčním hodnotám. Student bude schopen prakticky zhodnotit konstituci a tělesné složení jedince pomocí antropometrických metod a BIA.

Literatura

Wolf, J. Antropologie pro každý den. Praha: ARSCI, 2004. ISBN 80-86078-42-6.Wolf, J. Člověk a jeho dějiny. Praha: ARSCI, 2006. ISBN 80-86078-61-2.Wolf, J. Člověk a jeho svět. Praha: Univerzita Karlova, 1999. ISBN 80-7184-871-9.Soukup, V. Dějiny antropologie. Praha, 2004. ISBN 80-246-0337-3.Bláha, P., Susanne, CH., Rebato, E. et al. Essentials of Biological Anthropology (Selected Chapters). Praha: Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1338-3.Šmahel, Z. Příběh lidského rodu . Brno: Moravské zemské muzeum, 2005. ISBN 80-7028-262-2.

Požadavky

Účast ve výuceVypracování seminární práceTeoretická domácí příprava

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.