Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní a sociální antropologie (KAZ / NPKUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NPKUS - Kulturní a sociální antropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata etnocentrismu, typy etnocentrismu, etnocentrismus v pomáhajících profesích; varianty manželství v různých kulturách; typy rodinného soužití a příbuzenských pravidel v různých společnostech; porovnání postavení člověka v jednoduché a vyspělé společnosti; zvyky, rituály v jednoduchých společnostech; problematika kulturní difúze, resp. prolínání kultur v současném světě; otázka odlišnosti života etnik, příp. národnostních menšin žijících ve vyspělých společnostech; význam rituálů pro život současného moderního člověka; úloha příbuzenských pravidel v jednoduchých společnostech.

Literatura

SOUKUP, V. Dějiny antropologie: encyklopedický přehled dějin fyzické antropologie, paleoantropologie, sociální a kulturní antropologie. Praha : UK, 2004. BUDIL, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha : Triton, 2003. Soukup, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha Portál, 2000. ISBN 80-7178-328-5.ERIKSEN, T. H. Sociální a kulturní antropologie. Praha : Portál, 2008. Skarupská, H. Úvod do kulturní a sociální antropologie. VUP Olomouc, 2006. MURPHY, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha : Slon, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (povinná účast 90 %). Práce na PC, připojení k internetu.

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.