Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová antropologie (KAZ / NSVF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NSVF2 - Vývojová antropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí a poslání současné antropologie.Fyzická a vývojová antropologie v integrovaném systému věd o člověku.Stručný přehled historie Fyzické (biologické) antropologie.Objektivní metody Fyzické antropologie.Fyzická antropologie jako věda o variabilitě znaků a typů člověka.Etnická antropologie ? vznik antropogeografických typů.Rovnocennost lidských typů.Vývoj lidských populací- evropské a světové trendy, situace v ČR.Pronikání nových technologií a poznatků do antropologie.Hlavní oblasti aplikací poznatků z Fyzické antropologie.Evoluce, fylogenese a antropogenese.Nejstarší předchůdci člověka.Australopithékové a jejich význam z hlediska dalšího vývoje.Hominizace a sapientace.Homo habilis a Homo erectus.Homo neandertalesis.Homo sapiens.Ontogenetický vývoj člověka, členění, vztah k fylogenesi.Dospělost a stárnutí člověka.Zvláštnosti stavby a funkce orgánů člověka v průběhu života.Biometrie.Seznámení se základními principy antropometrie.Měření základních tělesných rozměrů lidského těla.Zpracování antropometrických dat statistickými metodami.Problematika průměrnosti, normálnosti a abnormality znaků jedince.Proporcionalita a disproporce znaků jedince.Určování biologického věku a jeho význam.Funkční zkoušky orgánů a orgánových soustav.Hodnocení osteologického materiálu běžnými metodami.Návštěva musea nebo kostnice.

Získané způsobilosti

Student získává základní východisko pro studium ostatních věd o člověku i k pochopení základních principů specializace a integrace věd.

Literatura

Beneš, J. Antropologie. Brno, 1993. ISBN neuvedeno.Fetter V. Antropologie. Praha ČSAV, 1967. Martin, R., Saller, K. Antropologie. Berlín, 1957. Hajn, V. Antropologie I. Olomouc, 1994. ISBN 80-7067-392-3.Hajn, V. Antropologie II. Olomouc, 1996. ISBN 80-7067-601-9.Wolf, J. Člověk a jeho svět. Praha, 1993. Kapras, J. et al. Kapitoly z lékařské biologie a genetiky. Praha, UK Karolinum, 1996. Rozsypal S. a kol. Přehled biologie. SPN Praha, 1987. Suchý J. Vývojová antropologie obyvatelstva ČSR. UK Praha, 1972. Soukup, V. Dějiny antropologie. Praha, 2004. ISBN 80-246-0337-3.Klementa, J. Somatologie a antropologie. Praha, 1981.

Požadavky

Zvládnutí základních metod uplatňovaných ve vývojové a fyzické antropologii, získání potřebných dovedností, které jsou náplní cvičení a podmínkou zapojení se do případné vědecké práce. Studium rozšiřující literatury s antropologickou tématikou, zpracování seminárních prací.

Garant

PhDr. Tereza Sofková

Vyučující

PhDr. Tereza SofkováPhDr. Tereza Sofková