Předmět Výživa (KAZ / NSVYŽ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / NSVYŽ - Výživa, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Klasické způsoby stravování v našich zemích. Stravovací zvyklosti ve vybraných evrop. a mimoevrop. Zemích. Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, makrobiotika, dělená strava, výživa dle krevních skupin aj.). Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy. Výživová specifika novorozeneckého a kojeneckého věku. Poruchy příjmu potravy ? mentální anorexie, mentální bulimie. Nadměrný příjem potravy a obezita. Denní stravovací režim s ohledem na věkové, pohlavní a profesní zvláštnosti. Nutriční a kvalitativní nároky u dětí ve věku batolete a předškolního věku. Nároky na výživu u dětí mladšího a staršího školního věku. Výživa u dospívajících dívek a chlapců s ohledem na životní styl a pohybovou aktivitu. Výživové potřeby dospělé populace s ohledem na pohlaví, profesi a životní styl. Problematika výživy u lidí ve stáří. Kvalitativní a kvantitativní požadavky na výživu sportovců. Dietní režim u vybraných druhů onemocnění (DM, celiakie, fenylketonurie, alergie, . .), dietní systém ve zdravotnických zařízeních. Výživa v těžkých stavech ? nároky na enterální a parenterální výživu. Potravinové doplňky, jejich přehled, význam indikace a kontraindikace k užití. Reklama a výživa. Alimentární nákazy. Kulinářské úpravy pokrmů. Všeobecné a tradiční třídění potravin.
Získané způsobilosti
Studenti získají aktuální vědecké poznatky z oblasti výživy člověka. Seznámí se s výživovými specifiky jednotlivých populačních skupin. Budou schopni zanalyzovat vliv výživy na zdraví člověka, zejména vliv preventivní výživy.
Literatura
Fořt, P. Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia, 2001. ISBN 80-238-5885-8.KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 2005. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s. Epava, Olomouc, 2000. ISBN 80-86297-05-5.Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.Kunová V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha, 2005. ISBN 80-247-1050-1.
Požadavky
Aktivní účast na seminářích (povinná účast 90 %). Zpracování, prezentace a odevzdání seminární práci, či spolupráce na zadaném projektu.
Garant
Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.