Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie (KAZ / SOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / SOM - Somatologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Anatomické názvosloví. Označení rovin těla, označení směrů, označení hlavních částí těla.2. Buňka: tvar a velikost buněk, stavba a význam biologických membrán, buněčné organely, funkce a životní projevy buněk, dělení buněk (mitóza, meióza).3. Stavba epitelových a pojivových tkání, stavba svalové a nervové tkáně.4. Kosterní soustava: tvar, povrch a vnitřní stavba kosti. Chondrogenní a desmogenní osifikace. Růst kostí. Spojení kostí.5. Kosterní soustava: stavba osové kostry: páteř, hrudník, kostra lebky (část mozková a obličejová, prostory a dutiny v lebce).6. Kosterní soustava: stavba a spoje kostry horní končetiny.7. Stavba a spoje kostry dolní končetiny. Nožní klenba (kosterní, svalový a vazivový aparát).8. Soustava svalová: stavba a složení kosterních svalů, inervace svalů, chemické složení svalu, cévní zásobení svalu, svalové napětí, druhy svalové kontrakce.9. Svalová soustava: svaly hlavy, krku,10. Svalová soustava: svaly zádové a hrudní svaly.11. Svalová soustava: svaly břicha a dna pánevního.12. Svalová soustava: svaly horní končetiny13. Svalová soustava: svaly dolní končetiny.14. Složení krve, červené a bílé krvinky, krevní destičky.15. Stavba srdce (srdce jako celek, vrstvy srdeční stěny, převodní systém srdeční).16. Rozdělení krevních cév, jejich stavba, inervace krevních cév. Velký a malý krevní oběh. Vrátnicový oběh.17. Soustava mízní - složení mízy, druhy mízních cév, stavba mízních uzlin. Hlavní mízní cévy - hrudní mízovod a pravostranný mízní kmen.18. Stavba a funkce sleziny.19. Stavba dýchací soustavy: nos, dutina nosní, vedlejší dutiny nosní, nosohltan, hrtan, průdušnice, plíce.Hlavní a pomocné dýchací svaly.20. Přehled stavby trávicí soustavy. Stavba stěny trávicí trubice, dutiny ústní, zubů, slinných žláz, hltanu, jícnu, žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva, jater a slinivky břišní.21. Stavba vylučovací soustavy: ledviny, vývodné cesty močové.22. Žlázy s vnitřní sekrecí: stavba a charakteristika hormonů a jejich úkoly.23. Soustava nervová. Rozdělení nervové soustavy, reflexní oblouk. Stavba hřbetní míchy.24. Stavba mozku, mozkové komory, pleny mozkové. Stavba prodloužené míchy.25. Stavba a funkce Varolova mostu, mozečku a středního mozku.26. Stavba a funkce mezimozku a koncového mozku.27. Hlavové nervy.28. Míšní nervy.29. Autonomní nervový systém.30. Stavba kůže. Přídatné kožní orgány. Rozdělení receptorů.31. Stavba a funkce zrakového ústrojí.32. Stavba a funkce sluchového a rovnovážného ústrojí.33. Stavba a funkce čichového a chuťového ústrojí.34. Pohlavní ústrojí mužské - stavba a funkce.35. Pohlavní ústrojí ženské stavba a funkce, menstruační cyklus.

Získané způsobilosti

1. Student bude schopen popsat morfologii a topografii orgánů a orgánových systémů.2. Student bude na základě získaných poznatků schopen popsat a vysvětlit stavbu a fyziologii jednotlivých tělesných orgánů a organových soustav.

Literatura

Kopecký, M. (2010). Somatologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Klementa, J. Somatologie a antropologie. Praha, 1981. ISBN neuvedeno.DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s. Epava, Olomouc, 2000. ISBN 80-86297-05-5.

Požadavky

- aktivní účast ve cvičeních- 80% docházka na cvičení je nezbytně nutná podmínka k získání zápočtu- udělení zápopčtu je nezbytně nutná podmínka pro zápis ke zkoušce

Garant

PhDr. Tereza Sofková

Vyučující

PhDr. Tereza SofkováPhDr. Tereza Sofková