Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedagogické aspekty zdraví (KAZ / UASPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / UASPE - Sociální a pedagogické aspekty zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. pojetí zdraví, vymezení zdraví2. otázka kvality života3. vliv zdraví a nemoci na biologický a sociální rozvoj člověka4. faktory podílející se na zdravotním stavu člověka5. rizika poškozující zdraví6. faktory, které podporují zdraví a odolnost jedince7. vzájemná podmíněnost sociální reality člověka a jeho biologického prostředí8. fenomén zdraví z hlediska sociálního, kulturního a pedagogického9. zdravotní politika, zdravotnictví společnosti10. principy zdravého životního stylu člověka11. zásady preventivní péče o zdraví člověka12. hygiena pedagogického procesu obecně13. hygiena učení ve vztahu k žákovi14. hygiena vzdělávacího procesu ve vztahu k učiteli15. trendy v péči o vlastní zdraví

Získané způsobilosti

Orientace v otázce zdraví a zdravého životního stylu.

Literatura

Havlínová, M., Kopřiva, P., Mayer, I a Vildová, Z. Program podpory zdraví ve škole. Rukověť projektu Zdravá škola. Praha, 1998. ISBN 80-7178-263-7.Gladkij, I. Úvod do zdravotní politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. UP Olomouc, 2000. ISBN 80-7067-503-9.Goldmann R. Vybrané kapitoly ze socíálních disciplín. VUP Olomouc, 2006. ISBN 80-244-0350-1.Holčík, J. a kol. Sociální lékařství. Brno, 2006. ISBN 80-210-3954-X.Gladkij, I., Strnad, L. Zdravotní politika - Zdraví - Zdravotnictví. Olomouc: VUP, 2002. ISBN 80-244-0500-8.

Požadavky

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni:- vysvětlit jaký má vliv zdraví a nemoc na biologický a sociální rorvoj člověka,- popsat principy zdravého životního stylu člověka,- objasnit fenomén zdraví v sociální, kulturní a pedagogické perspektivě,- vyjmenovat a na konkrétních příkladech vysvětlit zásady preventivní péče o zdraví,- vysvětlit co to je hygiena v pedagogickém procesu,hygiena učení a hygiena školního prostředí, doložit příklady ze školního prostředí.

Vyučující

PhDr. Ivana Knausová, Ph.D.