Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy první pomoci 2 (KAZ / UZAK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / UZAK2 - Základy první pomoci 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné zásady první pomoci. Poranění kloubů a kostí: podvrtnutí kloubu (distorze) a vykloubení (luxace). Poranění kloubů a kostí: zlomeniny (fraktury).2. Poranění lebky a mozku (pohmoždění, otřes mozku, zlomeniny lebečních kostí). Poranění páteře.3. Poranění hrudníku a pánve. Pneumotorax. Pronikající poranění hrudníku a břicha.4. Krvácení zevní. Krvácení vnitřní. Krvácení z přirozených tělesných otvorů.5. Kolaps, šok, bezvědomí. Dušení z vnějších příčin (vdechování kouře, otrava oxidem uhelnatým, škrcení, oběšení). Dávení a dušení (překážka v dýchacích cestách).6. Neodkladná resuscitace.7. Poranění elektrickým proudem. Tonutí. Crash-syndrom (poranění způsobená tlakem, syndrom ze zasypání). Postup a základní pravidla poskytování první pomoci při dopravní nehodě. Postižený v bezvědomí v havarovaném vozidle.8. Prevence v těhotenství, neočekávaný porod.9. Popáleniny a opařeniny. Poleptání chemickými látkami (kyseliny, louhy). Úpal a úžeh. Prochlazení, podchlazení, omrzliny.10. Otravy (účinky jedů, jedovaté látky v domácnosti, otravy způsobené potravou). Otravy způsobené léky, drogami a alkoholem. Symboly a označení nebezpečných látek a přípravků: toxické látky, nebezpečné látky pro životní prostředí, žíraviny, dráždivé látky, explodující látky, vznětlivé látky, hořlaviny (označení, symbol, popis rizika, příklad produktu).11. Náhlé příhody břišní. Epilepsie. Naléhavé stavy u cukrovky.12. Cizí tělesa v očích, nose, uších.Pokousání zvířaty, uštknutí hadem, bodnutí hmyzem.13. Polohování poraněných osob a odsun raněných.Bezpečnostní opatření při přesunu osob po dopravních komunikacích.14. Bezpečnostní opatření při pobytu na horách.15. Vybavení lékárničky a brašny první pomocí.

Získané způsobilosti

1. Student bude schopen zorganizovat první pomoc.2. Student získá teoretické poznatky při poskytování první pomoci.3. Student se naučí praktickým dovednostem při poskytování první pomoci.

Literatura

Bydžovský J. První pomoc. Praha Grada Publisching, 2001. ISBN 80-247-0099-9.Kelnerová, J. První pomoc I. II. Grada publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2182-8.BERÁNKOVÁ, M., FLEKOVÁ, A., HOLZHAUSEROVÁ, B. První pomoc. Praha: Informatorium, 2002. 199 s. ISBN 80-86073-99-8. Praha, 2002. ISBN 80-86073-99-8.

Požadavky

Studenti by měli být schopni:- prakticky aplikovat základní postupy předlékařské první pomoci.