Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (KAZ / VKZDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VKZDS - Výchova ke zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zdraví - definice zdraví, základní pojmy a pojetí zdraví, modely zdraví, determinanty zdraví.2. Programy podpory zdraví. Program WHO "Zdraví pro všechny v 21. století". Národní program obnovy a podpory zdraví České republiky. Program Zdravá škola.3 Nemoc - základní pojmy, stadia chování v nemoci , následky nemoci, prevence nemoci.4. Zdravý životní styl a výchova ke zdraví - filozofie zdravého životního stylu, pojetí zdravotní výchovy, kategorie a cíle zdravotní výchovy, metody zdravotní výchovy.5. Význam výživy a stravovacích návyků pro zdraví člověka. Poruchy příjmu potravy. Pitný režim.6. Pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka.7. Návykové chování - patologické hráčství, návykové chování ve vztahu k počítačům, k médiím, závislost na práci.8. Dospívání a některé jeho zdravotní problémy - syndrom rizikového chování v dospívání.9. Tabakismus, prevence kouření.10. Alkoholismus, prevence alkoholismu11. Drogové závislosti. Možnosti prevence drogových závislostí12. Stres a mentální hygiena.13. Relaxace, význam odpočinku14. Ochrana před nákazami, prevence úrazů a otrav u dětí a dospívajících.15. Výchova k reprodukčnímu zdraví.

Získané způsobilosti

Disciplína seznamuje posluchače s výchovou ke zdraví - způsobem života, vlivem životního prostředí, zdravotní péčí. Dále jsou posluchači seznámeni s programy podpory zdraví a prevencí chorob, se základními komponenty ke zdravému životnímu stylu - užívání a zneužívání látek, sexuální výchova, osobní bezpečí, pohyb a jeho vliv na zdraví, potrava a výživa, osobní hygiena, životní prostředí, psychologické aspekty výchovy ke zdraví, reprodukční zdraví.

Literatura

Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-277-9.MARÁDOVÁ, E. Prevence závislostí. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí, 2006. Praha: Vzdělávací institut ochrnany dětí, 2006. ISBN 80-86991-70-9.MACHOVÁ,J., HAMANOVÁ,J. Reprodukční zdraví v dospívání. Praha:HaH, 2002. ISBN 80-86022-94-3.MACHOVÁ,J., KUBÁTOVÁ,D. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.KOTULÁN, J. kol. Zdravotní nauky pro pedagogy. Brno: MU Brno, 2005. 258 s. Brno, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

Práce s PC, připojení na internet

Vyučující

PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.