Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová antropologie 2 (KAZ / VYAN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VYAN2 - Vývojová antropologie 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah, moderní struktura a poslání věd o člověku.Vývoj názorů na původ a vývoj člověka.Evoluce, fylogenese a antropogenese.Nejstarší předchůdci člověka.Australopithékové a jejich význam z hlediska dalšího vývoje.Homo habilis a homo erektus.Homo neandertalensis.Homo sapiens.Ontogenetický vývoj člověka, členění, vztah k fylogenesi.Zvláštnosti stavby a funkce orgánů dětí a mládeže.Dospělost a stárnutí.Vývoj lidských populací.Uplatnění antropologie a antropologických metod při pomoci člověku.Zneužití antropologie.

Získané způsobilosti

Student získává výchozí poznatky nutné pro další studium: pro biologickou ( fyzická) antropologii včetně antropologie etnické.

Literatura

Beneš J. Antropologie. SPN Praha, 1990. ISBN 80-210-0116.Fetter V. Antropologie. Praha ČSAV, 1967. Wolf, J. Člověk a jeho svět. Praha Orbis, 1999. ISBN 80-7184-871-9.Soukup, V. Dějiny antropologie. Praha, 2004. ISBN 80-246-0337-3.Klementa, J. Somatologie a antropologie. Praha, 1981.

Požadavky

90 % účast ve výuce

Garant

PhDr. Tereza Sofková

Vyučující

PhDr. Tereza SofkováPhDr. Tereza Sofková