Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa 1 (KAZ / VYZS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VYZS1 - Výživa 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení studentů s náplní disciplíny. Uvedení požadavků pro splnění zápočtu - zadání seminární práce. Vstupní test "Co si myslíte o výživě; průzkum o výživě"Repetitorium anatomie a fyziologie trávicího systémuPatologie trávicího systémuMetabolismus základních živin: Bílkoviny - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, dusíková bilance, význam pro organismus.Metabolismus základních živin: Tuky - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, význam pro organismus, riziko zvýšeného příjmu v potravěMetabolismus základních živin: Cukry - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, význam pro organismus, hormonální řízení hladiny glykemie - civilizační choroba Diabetes mellitus, glykemický index.Hodnocení množství skrytých tuků a cukrů v potravě názorně demonstrační metodou.Energetický metabolismus. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. Nutriční hodnota jednotlivých typů potravy a hotových potravinových výrobků.Regulace příjmu potravy. Volní regulace, neurohumorální, centrum sytosti, centrum hladu.Hodnocení stavu výživy. Antropologické metody, biochemické, imunologické metody. Nadměrný a snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav. Problematika obezity.Regulace vody v těle. Vodní hospodářství, regulace gastrointestinální, hormonální, ledvinami a nárazníkovým systémem. Nápoje (třídění, vhodnost, nevhodnost), pitný režim, hydratace a dehydratace organismu.Minerální látky. Regulace minerálního hospodářství, makro a mikro prvky, zdroj, vliv na organismus, denní doporučené dávky.Vitaminy - rozpustné ve vodě, rozpustné v tucích, zdroj, doporuč. denní dávka, vliv na organismus.Stimulující látky ve výživě a potravní doplňky- káva, čaj- kakao- koření- přehled potravních doplňků

Získané způsobilosti

Získání poznatků z fyziologie výživy. Pochopení principů výživových doporučení. vytvoření adekvátních postojů k výživě z hlediska bio-psycho-sociálního. Schopnost zanalyzovat stravovací zvyklosti a identifikovat rizikové faktory ve stravovacím režimu u jednotlivých populačních skupin. Chápat výživu jako nástroj prevence vzniku neinfekčních epidemiologických nemocí (civilizačních chorob).

Literatura

Málková, I. Hubneme s rozumem zdravě a natrvalo. Praha: Grada, 2005. Hanreich, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha: Grada, 2000. Fořt, P. Moderní výživa pro děti. Praha: Metramedia, 2000. Fořt, P. Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia, 2001. ISBN 80-238-5885-8.BONNOT-MATHERON, S. Nechuť k jídlu. Praha 2002. Portál. 111 s. ISBN 80-7178-597-0. KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 2005. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1. DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s. Epava, Olomouc, 2000. ISBN 80-86297-05-5.Málková I., Krch F.D. SOS nadváha. Praha, 2001. AGERBO, P., ADERSEN, H. F. Vitaminy a minerály pro zdravý život. Praha: Ferrosan A/S, 1997. Fořt, P. Výživa a sport. Praha: Olympia, 1990. FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7. HANREICH, I. Výživa kojenců aneb jídlo a pití v prvním roce života. Praha 2000. Grada. 76 s. ISBN 80-7169-841-5. GREGORA, M. Výživa malých dětí. Praha: Grada Publishing, 2004, 96 s. ISBN 80-247-0270-3. Fořt, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1996. www.anabel.cz. www.fzv.cz. www.vyzivaaspol.cz. Jinočany, 2003. ISBN 80-86022-93-5.www.vyzivadeti.cz. www.www.stob.cz. Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.Kunová V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha, 2005. ISBN 80-247-1050-1.Kunová, V. Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004. Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (povinná účast min. 80%). Zpracování a prezentace zadaného projektu (seminární práce).

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.