Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdravému životnímu stylu (KAZ / VÝZŽS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VÝZŽS - Výchova ke zdravému životnímu stylu, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdraví - definice, základní pojmy a pojetí zdraví, modely zdraví.2. Determinanty zdravotního stavu obyvatel a jejich ovlivnitelnost, vnější a vnitřní faktory, rizikové oblasti.3. Nemoc - základní pojmy, stádia chování v nemoci, následky nemoci, prevence nemocí. Otužování.4. Programy podpory zdraví - Program WHO ,,Zdraví pro všechny v 21. století."5. Programy podpory zdraví - Program Zdravá škola. Národní program obnovy a podpory zdraví ČR.6. Stres a mentální hygiena.7. Výchova k reprodukčnímu zdraví.8. Zdravý životní styl a výchova ke zdraví - filozofie zdravého životního stylu, pojetí zdravotní výchovy, kategorie a cíle zdravotní výchovy, metody zdravotní výchovy.9. Význam výživy a stravovacích návyků pro zdraví člověka.10. Poruchy příjmu potravy. Pitný režim.11. Pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka.12. Ochrana před nákazami, prevence otrav a úrazů u dětí.13. Problematika závislostí.14. Opakování, zápočet.

Literatura

Havlínová, M. et al. Programy podpory zdraví ve škole. Praha, Portál, 2006. ISBN 80-7367-059-3.MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. Výchova ke zdraví pro učitele. ÚnL: UJEP,2006. ÚnL: UJEP, 2006. ISBN 80-7044-768-0.Kunová V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha, 2005. ISBN 80-247-1050-1.

Požadavky

aktivní účast ve výuce, vypracování seminární práce

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.