Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie (KAZ / WANTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / WANTR - Antropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biologická antropologie v systému věd o člověku, obsah, poslání a vztah k ostatním vědám o člověku.Antropologické vývojové trendy u obyvatel Evropy - sekulární trend.Historie antropologie ve stručném přehledu.Přínos české a slovenské antropologie.Objektivní antropologické metody.Antropologie jako věda o variabilitě znaků a typů člověka.Vnitřní a vnější činitelé vývoje.Vývoj teorií na původ a vývoj člověka, prokázání jednotného původu člověka.Názorové deformace, rasismus a xenofobie, jejich příčiny.Hominizace a sapientace.Přehled hlavních zástupců vývojové řady člověka.Hlavní naleziště předchůdců dnešního člověka.Pronikání nových poznatků a technologií do fyzické antropologie.Hlavní oblasti, důvody a přínos aplikace poznatků z fyzické antropologie.Obsah a poslání biometrie.Antropometrie jako základní metoda fyzické antropologie.Antropometrický instrumentář a antropometrická technika.Obličejové a lebeční rozměry.Základní výškové, šířkové a obvodové rozměry lidské postavy.Sběr materiálu, zpracování dat a interpretace.Biostatistika v antropologii.Hodnocení jednotlivce a hodnocení souborů probandů.Kvalitativní antropologické metody - somatoskopie.Příprava, realizace, dokumentace a presentace výsledků antropologických výzkumů.Základní informace o netradičních antropologických metodách zaměřených na fyziologickou a biochemickou variabilitu u člověka.Uplatňování nových technologií v antropologii - bezkontaktní metody.Určení chronologického věku probanda, Antropologie měkkých částí.Somatometrie - zásady a metodika měření výškových, šířkových a obvodových rozměrů na trupu a končetinách. Praktický nácvik antropometrického měření.Somatometrie hlavy - měření a hodnocení rozměrů hlavy.Somatometrie hlavy - měření a hodnocení rozměrů hlavy.Hodnocení klenby nohy - hodnocení klenby nohy pomocí plantografických metod.Somatoskopie - krajina čelní.Somatoskopie - krajina nosní.Somatoskopie - krajina rtů.Somatoskopie - krajina brady.Somatoskopie - krajina očí.Somatoskopie - krajina ušního boltce.Výpočet indexů, porovnání s normami.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- definovat antropologii- popsat jednotlivé antropologické disciplíny- analyzovat vztahy mezi jednotlivými disciplínami

Literatura

STROUHAL, E. . Antropologie. Plzeň, 2005. FETTER, V. Antropologie. Praha, 1967. BENEŠ, J. Antropologie. Brno, 1993. HAJN, V. Antropologie I. Olomouc, 1996. Wolf, J. Člověk a jeho svět. Praha Orbis, 1999. ISBN 80-7184-871-9.SOUKUP, V. Dějiny antropologie. Praha, 2004. Klementa, J. Somatologie a antropologie. Praha: SPN, 1981. ISBN 80-244-1072-9.

Požadavky

Účast ve výuceVypracování seminární práceTeoretická domácí příprava

Garant

Mgr. Petr Zemánek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza SofkováMgr. Petr Zemánek, Ph.D.