Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní aspekty v předšk. vzdělávání (KAZ / ZAPVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ZAPVP - Zdravotní aspekty v předšk. vzdělávání, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví - definice zdraví, základní pojmy a pojetí zdraví, modely zdraví, determinanty zdraví. Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Civilizační choroby.Programy podpory zdraví. Program WHO "Zdraví pro všechny v 21. století". Národní program obnovy a podpory zdraví České republiky.Program Zdravá mateřská škola.Nemoc - základní pojmy, stadia chování v nemoci , následky nemoci, prevence nemoci.Zdravý životní styl a výchova ke zdraví - filozofie zdravého životního stylu, pojetí zdravotní výchovy, kategorie a cíle zdravotní výchovy, metody zdravotní výchovy.Význam výživy a stravovacích návyků pro zdraví člověka. Složení potravy,výživová doporučení, zdravotní rizika z potravy, školní stravování, výchovné zásady při stravování dětí.Pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka.Problematika drog - tabakismus, alkoholismus, drogové závislosti, a jejich prevence.Prevence úrazů a otrav u dětíOsobní hygiena dětí - obecné zásady osobní hygieny, význam péče o kožní deriváty,požadavky na oblečení a obutí dětí, zlozvykyMentální hygiena. Stres - druhy stresu, psychohygiena spánku a volného času, psychohygienické typy duševní svěžesti.Význam relaxace a odpočinkuVliv životního prostředí na zdravíHygiena práce - pracovní prostředí, pracovní zátěž se zaměřením na povolání učitele. Nemoci související s pracovními podmínkami učitelky mateřské školy.Hygienické požadavky na materiální podmínky a provoz zařízení pro předškolní výchovu dětí. - materiální vybavení, mikroklima.Hygiena výchovného procesu a péče o děti v mateřských školách. - režim dne, biologické rytmy.Hygienické požadavky na zotavovací akce pro děti , výlety, vycházky, zájezdy. Ochrana a bezpečnost zdraví dětí při akcích pořádaných MŠ.Epidemiologie - epidemický proces, běžná dětská infekční onemocnění, prevence.(vzdušné nákazy, alimentární nákazy, )Epidemiologie - běžná dětská infekční onemocnění, prevence. ( nákazy přenášené členovci, nemoci přenášené krví)

Získané způsobilosti

Disciplína seznamuje posluchače se základními poznatky z problematiky hygieny prostředí, budov, požadavky na osvětlení, hlučnost apod. se zaměřením na předškolní vzdělávání. Dále si posluchači osvojí nároky na individuální osobní hygienu dětí v daném věkovém období. Poznají základní epidemiologická rizika a způsob prevence v mateřských školách, hlavně u tzv. běžných dětských onemocnění. Důraz je kladen také na základní aspekty výchovy ke zdravému životnímu stylu (vliv pohybu a výživy na zdraví dětí, osobní bezpečí apod.)

Literatura

Vyhláška MZ ČR č. 148/2004 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Podstatová, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Olomouc: Epava, 2001. ISBN 80-86297-07-1.Machová, J., Kubátová, D. Výchova ke zdraví pro učitele. Ústí nad Labem, 2006. ISBN 80-7044-768-0.Kotulán, J. Zdravotní nauka pro pedagogy. Brno: Masarykova Univerzita, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

Vypracování seminární práce.

Vyučující

PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.Mgr. Petra Kurková, Ph.D.Mgr. Filip PrášekPaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.Mgr. Petra Kurková, Ph.D.