Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní tělesná výchova (KAZ / ZDTVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ZDTVL - Zdravotní tělesná výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu zdravotní tělesná výchova, zdravotní skupiny. Didaktický proces ve ZdTV.2. Didaktické zásady a metody ve ZdTV.3. Pohybová aktivita a druhy pohybů ve ZdTV. Organizační formy ZdTV.4. Držení těla (definice, vymezení pojmu, biomechanické hledisko).5. Nesprávné držení těla (období nejčastějšího vzniku vad, vnitřní a vnější příčiny).6. Metody hodnocení držení těla.7. Posturální stereotyp (neurofyziologická podstata držení těla).8. Svaly posturální (charakteristika vlastností posturálních svalů, lokalizace jednotlivých posturálních svalů). Svaly fázické (charakteristika vlastností fázických svalů, lokalizace jednotlivých fázických svalů).9. Svalová nerovnováha-svalové dysbalance (celková charakteristika příčiny a důsledky svalových dysbalancí). Svalové dysbalance v oblasti pánve a dolní části trupu.10. Svalové dysbalance v oblasti horní části trupu, krku a hlavy. Svalové dysbalance v oblasti dolních končetin a jejich nosných kloubů.11. Ochablé držení těla - celková uvolněnost. Zvětšená hrudní kyfóza.12. Zvětšená bederní lordóza. Plochá záda. Skoliotické držení těla.13. Vbočené a vybočené kolenní klouby a ploché nohy.14. Oslabení z otylosti (podstata otylosti, vznik obezity, příčiny a důsledky, cvičení otylých).15. Oslabení dýchacího aparátu (vznik a příčiny oslabení dýchacího systému, vhodná a nevhodná cvičení).16. Oslabení oběhového aparátu (vznik a příčiny oslabení, vhodná a nevhodná cvičení).

Získané způsobilosti

1. Student získá teroretické znalosti z oblasti zdravotně oslabených jedinců zařazených do III. zdravotní skupiny.2. Student bude schopen charakterizovat správné držení těla a jednotlivé druhy vadného držení těla.3. Student bude schopen charakterizovat příčiny a důsledky svalových dysbalancí. 4. Student se naučí kompenzační cvičení pro jednotlivé druhy vadného držení těla.

Literatura

MOHR, P. Bolí vás záda? České Budějovice: DONA, 1973. KABELÍKOVÁ, K., VÁVROVÁ, M. Cvičení k obnovení a udržování svalové rovnováhy (průprava ke správnému držení těla). Praha: Grada Publishing , 1997. Janda, V. Funkční svalový test. Praha: Grada, 1995. ISBN 80-7169-208-5.KRYŠTOFIČ, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely.Praha: ISV nakladatelství, 2000. 126 s.ISBN 80-85866-54-4. STRNAD, P. Vybrané kapitoly z TV zdravotně oslabených. Praha : SPN, 1987. ČERMÁK, J., CHVÁLOVÁ, O., BOTLÍKOVÁ, V.DVOŘKOVÁ, H. Záda už mě nebolí. Praha, 2000. ISBN ISBN 80-7236-117-.KUBÁNEK, B. Základy zdravotní tělesné výchovy pro žáky základních škol. Olomouc: Hanex, 1992. PERNICOVÁ, H. a kol. Zdravotní tělesná výchova. Praha: Fortuna, 1993. 184 s. ISBN 80-7168-086-9.

Požadavky

80% účast ve cvičení vypracování seminární práce na zvolené témapraktický výstup a demonstrace seminární práce odevzdání seminární práce je nezbytně nutnou podmínkou pro zápis ke kolokviu

Garant

PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.