Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy 1 (KAZ / ZVÝR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ZVÝR1 - Základy výživy 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení studentů s náplní disciplíny. Uvedení požadavků pro splnění zápočtu - zadání seminární práce. Vstupní test "Co si myslíte o výživě; průzkum o výživě"Repetitorium anatomie a fyziologie trávicího systémuPatologie trávicího systémuMetabolismus základních živin: Bílkoviny - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, dusíková bilance, význam pro organismus.Metabolismus základních živin: Tuky - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, význam pro organismus, riziko zvýšeného příjmu v potravěMetabolismus základních živin: Cukry - biochemické členění, trávení a vstřebávání, vlastní metabolismus, význam pro organismus, hormonální řízení hladiny glykemie - civilizační choroba Diabetes mellitus, glykemický index.Hodnocení množství skrytých tuků a cukrů v potravě názorně demonstrační metodou.Energetický metabolismus. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. Nutriční hodnota jednotlivých typů potravy a hotových potravinových výrobků.Regulace příjmu potravy. Volní regulace, neurohumorální, centrum sytosti, centrum hladu.Hodnocení stavu výživy. Antropologické metody, biochemické, imunologické metody. Nadměrný a snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav. Problematika obezity.Regulace vody v těle. Vodní hospodářství, regulace gastrointestinální, hormonální, ledvinami a nárazníkovým systémem. Nápoje (třídění, vhodnost, nevhodnost), pitný režim, hydratace a dehydratace organismu.Minerální látky. Regulace minerálního hospodářství, makro a mikro prvky, zdroj, vliv na organismus, denní doporučené dávky.Vitaminy - rozpustné ve vodě, rozpustné v tucích, zdroj, doporuč. denní dávka, vliv na organismus.Stimulující látky ve výživě a potravní doplňky- káva, čaj- kakao- koření- přehled potravních doplňků

Získané způsobilosti

Získání poznatků z fyziologie výživy. Pochopení principů výživových doporučení. vytvoření adekvátních postojů k výživě z hlediska bio-psycho-sociálního. Schopnost zanalyzovat stravovací zvyklosti a identifikovat rizikové faktory ve stravovacím režimu u jednotlivých populačních skupin. Chápat výživu jako nástroj prevence vzniku neinfekčních epidemiologických nemocí (civilizačních chorob).

Literatura

Fořt, P. Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia, 2001. ISBN 80-238-5885-8.KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 2005. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s. Epava, Olomouc, 2000. ISBN 80-86297-05-5.Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.Kunová V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha, 2005. ISBN 80-247-1050-1.

Požadavky

Aktivní účast na semináři. Zpracování seminární práce.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.