Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy 2 (KAZ / ZVÝR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ZVÝR2 - Základy výživy 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady zdravé výživy. Hlavní problémy a dietní chyby ve stravování české populace, problematika snížení množství nasycených tuků a jednoduchých a rafinovaných cukrů v naší stravě.Problematika funkčních potravin a preventivní výživa- prebiotika- probiotika- antioxidanty- fytoestrogeny- rostlinné fenoly aj.Klasické stravovací zvyklosti- v českých zemích, národní pokrmy a filozofie stravování- v ostatních evropských zemích- v mimoevr. zemích (Amerika, Japonsko, Čína, ..)Alternativní formy stravování- vegetariánství- makrobiotika- méně časté alternativní formy (dělená strava, ..)Výživa v průběhu ontogenetického vývoje- novorozenec, kojenec - přirozená a umělá strava, skladba stravy a energet. hodnota- batole- předškolní věk- mladší a starší školní věk- adolescent- dospělost- stáříVýživová specifika jednotlivých populačních skupin- výživa sportovců- výživa těhotných žen- výživa kojících žen- výživa studentůDietní režim u vybraných druhů onemocnění- diabetes mellitus- fenylketonurie- celiakie- potravinové alergie apodDietní systém ve zdravotnickém zařízení- dietní systém- enterální a parenterální výživaAktivizační metody v předmětu Výživa- pětilístek "výživy"- improvizační inscenační metody- konfliktní situace ve vztahu k výživě- květina zdraví aplikovaná na výživu- test "všechno co jsem jedl"- test "změna mých stravovacích návyků"

Získané způsobilosti

Získání poznatků z fyziologie výživy. Pochopení principů výživových doporučení. vytvoření adekvátních postojů k výživě z hlediska bio-psycho-sociálního. Schopnost zanalyzovat stravovací zvyklosti a identifikovat rizikové faktory ve stravovacím režimu u jednotlivých populačních skupin. Chápat výživu jako nástroj prevence vzniku neinfekčních epidemiologických nemocí (civilizačních chorob).

Literatura

Fořt, P. Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia, 2001. ISBN 80-238-5885-8.KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 2005. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s. Epava, Olomouc, 2000. ISBN 80-86297-05-5.www.vyzivaaspol.cz. Jinočany, 2003. ISBN 80-86022-93-5.Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.Kunová V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha, 2005. ISBN 80-247-1050-1.

Požadavky

Aktivní účast na semináři. Zpracování seminární práce.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.