Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktivizační metody ve výuce ČJL (8) (KČJ / AMVČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / AMVČ - Aktivizační metody ve výuce ČJL (8), Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba RVPZV s důrazem na 1. st. ZŠ a vzdělávací oblast jazyk a komunikace.2. Představení, aplikace a implementace metod výuky, které rozvíjejí u žáků samostatnost, tvořivost, schopnost sebepoznání, sebedůvěru, kooperaci, zodpovědnost a kritické myšlení (se zaměřením na jazykové vyučování a mluvnici).3. Systém jazykových cvičení a jejich využití při motivaci žáků.4. Možnosti integrace vzdělávacích oblastí a průřezových témat v jazykovém vyučování.5. Metodická opora pro učitele v jazykovém vyučování.

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se ve struktuře RVPZV (zaměřeno na 1. stupeň ZŠ).Získá přehled o vzdělávacích oblastech a průřezových tématech v jednotlivých obdobích.Zná rozvržení cílů a učiva ve vzdělávací oblasti jazyk a komunikace. Umí prezentovat vybrané jazykové učivo (zejména formou indukce)a motivovat žáky. Využívá různé aktivizační metody a formy práce v různých fázích vyučování. Orientuje se v systému jazykových cvičení a dokáže je sám aktivně využívat a tvořit. Získá přehled v odborné a metodické literatuře předmětu,aktivně využívá další metodickou oporu (metodické portály a další pomůcky, např. Kafomet aj).

Literatura

http://www.rvp.cz/Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha: VÚP, 2007. ČECHOVÁ, M. a kol.. Hrátky s češtinou. Praha, 2007. ISBN 97880-7235-340-3.NELEŠOVSKÁ, A. Jak se děti učí hrou. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0815-9.SCHNEIDEROVÁ, E. Jazykové hry a hříčky. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-657-5.Kafomet (katalog forem a metod práce). Třebíč: Infra, 2009. Krůželová, M. Máme rádi sloh: zábavné náměty k rozvoji klíčových kompetencí při výuce slohu. Praha: Portál, 2009. ISBN 9788073675509.JEČNÁ, K. Nuda při češtině? Ani nápad!. Praha: Strom, 1997. Grecmanová, H., Urbanovská, E., Novotný, P. Podporujeme aktivní myšlení a samostatné učení žáků. Olomouc: Hanex, 2000. ISBN 80-8578-328-2.Bláhová, R. Recepty na zajímavé hodiny českého jazyka a literatury. (poslední aktualizace). Praha: Raabe, 2008. BERAN, V. a kol. Učím s radostí (zkušenosti - lekce - projekty). Praha: Agentura STROM, 2003. ISBN 80-86106-09-8.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, plnění průběžných úkolů, odevzdání portfolia studenta.Vybrané úkoly: Seznámení se strukturou RVPZV (zaměřeno na 1. stupeň). Analýza konkrétního ŠVP se zaměřením na vzdělávací oblast jazyk a komunikace a jazykové učivo. Příprava na hodinu českého jazyka (prezentace vybraného jazykového učiva s využitím některých aktivizačních metod (např. RWCT). Vytvoření tří vlastních aktivizačních cvičení do jazykového vyučování. Vytvoření vlastního metodického souboru (knihovničky) pro vyučování českého jazyka na 1. stupni ZŠ (publikace, portály atd. s touto tematikou).

Garant

Mgr. Milan Polák, Ph.D.