Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fonetika a fonologie pro logo (KČJ / LAFO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / LAFO - Aplikovaná fonetika a fonologie pro logo, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika a fonologie jako vědní disciplíny.2. Systém neznakových jednotek.3. Systém českých vokálů a konsonantů.4. Metody zkoumání jazykového materiálu5. Fonologická kombinatorika, kombinatorická pravidla6. Česká slabika, její analýza, aplikace7. Fonostylistika, abnormální konfigurace fonémů8. Ontogeneze vývoje jazyka u dětí9. Analýza hlasu (softwarová analýza se záznamem PitchTracks/intonace, frekvence apod.)10. Analýza textu s využitím specifického software NewtonDictate11. Morfonologie, morfonologické alternace

Získané způsobilosti

Maturitní zkouška z českého jazyka a z ní vycházející znalosti.

Literatura

Šiška, Zbyněk. Fonetika a fonologie . Olomouc, 2006. Kopecký, K. Úvod do české fonetiky a fonologie (distanční opora). Olomouc, 2009. TRUBETZKOY. Grundzüge der Phonologie. Praha : Travaux du Cercle liguistique de Prague 7, 1939. Palková, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny. Praha, 1994. Romportl, M. Studies in Phonetics. Prague: Academia, 1973. Sobol, J. Syntetická fonologická teória. Bratislava, 1989.

Požadavky

Požadavky na studenty určuje pedagog na počátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.