Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti (KČJ / LITM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / LITM - Literatura pro děti, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstata, funkce a obsahová struktura literatury pro děti.2 Specifické rysy literatury pro děti, její místo v literatuře celonárodní.3. Charakteristika nejfrekventovanějších žánrů dětské literatury, jejich vývoj a současný stav (lidová a umělá poezie, lidová a autorská pohádka, příběh s dětským hrdinou, umělecko-naučná a populárně naučná literatura).4. Problematika literárního kýče v dětské literatuře.5. Prohlubování dovednosti interpretace uměleckého textu.

Získané způsobilosti

Osvojit si přehled základních literárních druhů a žánrů.Objasnit specifika literatury pro děti a mládež.Specifikovat vývojové tendence jednotlivých žánrů literatury pro děti a mládež s přihlédnutím ke klíčovým autorům.Interpetovat vybrané literární dílo.

Literatura

Šubrtová, M., & Chocholatý, M. (2012). Slovník autorů literatury pro děti a mládež. Praha: Libri. DOROVSKÝ, I., ŘEŘICHOVÁ, V. aj. Slovník autorů literatury pro děti a mládež I. Zahraniční spisovatelé. Praha: Libri, 2007. Řeřichová, V. a kol. Autoři světové literatury pro děti a mládež (CD-Rom). Olomouc: Nakladatelství Olomouc , 2007. URBANOVÁ, S. Metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 1999. URBANOVÁ, S. a kol. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, 2004. ŠUBRTOVÁ, M. Tematika smrti v české a světové próze pro děti a mládež. Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4413-5.TOMAN, J. Vybrané kapitoly z dětské literatury. České Budějovice: PdF JU, 1992. ŘEŘICHOVÁ, V. Výchova čtenáře v české počáteční škole (1774 - 1948). Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 1999.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce (80%) a průběžné plnění zadaných úkolů a seminárních prací.

Garant

doc. Mgr. Jaroslav Vala, Ph.D.