Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika českého jazyka 1 (KČJ / NDČJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / NDČJ1 - Didaktika českého jazyka 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení předmětu český jazyk a literatura v systému vzdělávání (RVPZV), jednotlivé složky předmětu, jejich vztah a cíle.2. Seznámení s hlavními tendencemi ve vývoji vyučování českého jazyka (s důrazem na situaci v jazykovém vyučování po roce 1989), současné koncepce.3. Seznámení s obsahem a strukturou učiva v jazykové složce předmětu na 2. stupni ZŠ.4. Metody, formy práce a cvičení užívané v jazykové složce předmětu.5. Stavba vyučovací hodiny českého jazyka, motivace v jednotlivých fázích vyučování.6. Pravopis a jeho struktura na základní škole, cvičení,algoritmy, motivace, hodnocení.7. Učebnice českého jazyka pro základní školy, kritéria pro jejich výběr a hodnocení.8. Metodické materiály pro předmět český jazyk a literatura (portály, příručky aj.).se současnou koncepcí vzdělávání, úkoly, s metodami a formami práce a organizací jazykového vyučování na základní škole. Vztah jednotlivých složek jazykového vyučování. Orientace v základní didaktické literatuře, nabídce učebnic a současných vzdělávacích dokumentech s důrazem na Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Možnosti inovace vyučování českého jazyka s využitím moderních metod a forem práce (důraz na integraci složek předmětu Český jazyk a literatura a využití mezipředmětových vztahů/průřezových témat ve vyučování). Kontrolní diktáty v systému jazykového vyučování.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni:- znát a používat základní literaturu oboru;- charakterizovat vyučovací předmět český jazyk a literatura a jeho složky, znát jeho specifické postavení v systému současného vzdělávání a jeho cíle;- orientovat se ve stavbě RVPZV s důrazem na vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace;- znát obsah a rozvržení jazykového učiva na 2. stupni ZŠ;- prokázat znalost metod, forem práce a cvičení užívaných v jazykovém vyučování a aplikovat je na vybrané učivo;- orientovat se v nabídce učebnic a současných vzdělávacích dokumentech; - využívat podpůrné didaktické prostředky při vyučování českého jazyka a jeho inovaci;- objasnit problematiku hodnocení a klasifikace v předmětu při finálním hodnocení a umět využít své schopnosti při dílčím hodnocení a klasifikaci;- plánovat a realizovat jazykové vyučování od tematických plánů až po konkrétní vyučovací hodinu.

Literatura

ČECHOVÁ, M., STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha, 1998. ISBN 80-85937-47-6.HAUSER, P. a kol. Metodika českého jazyka. Brno, 1994. ŠEBESTA, K. Od jazyka ke komunikaci. Praha: UK, 2005. ISBN 80-246-0948.POLÁK, M. Učitel českého jazyka a současná základní škola. Olomouc, 2002. ISBN 8024405857.KOSTEČKA, J. Do světa češtiny jinak. Jinočany, 1993. ISBN 80-85787-24-5.ČECHOVÁ, M. a kol.. Hrátky s češtinou. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-657-5.Kyriacou, Ch. a kol. Klíčové dovednosti učitele. Praha, 2012. ISBN 978-80-262-0052-9.ČECHOVÁ, M. a kol.. Komplexní jazykové rozbory. Praha, 1998. ČECHOVÁ, M. Komunikační a slohová výchova. Praha, 1998. ISBN 80-85866-32-3.JEČNÁ, k. Nuda při češtině? Ani nápad!. Praha, 1997. ISBN 809019544X.BERTRAND, Y. Soudobé teorie ve vzdělávaní. Praha, 1998. HAUSENBLAS, O. Vrátíme smysl hodinám českého jazyka? . Zbuzany, 1991.

Požadavky

90% účast ve výuce. Splnění podmínek a úkolů stanovených vyučujícím na začátku semestru, například:- písemné vyvození vybraného jazykového učiva metodou indukce,- příprava na vyučovací hodinu českého jazyka s využitím integrace složek předmětu,- vytvoření tří motivačních cvičení na různé jazykové učivo,- hodnocení didaktické vybavenosti vybrané učebnice českého jazyka pro 2. stupeň ZŠ,- vyzvoření vlastní databáze didaktických publikací, portálů a pomůcek pro výuku českého jazyka.

Garant

Mgr. Milan Polák, Ph.D.doc. PhDr. Marie Zouharová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Polák, Ph.D.doc. PhDr. Marie Zouharová, Ph.D.Mgr. Milan Polák, Ph.D.