Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní mluvnice češtiny 3 (KČJ / NMMČ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / NMMČ3 - Moderní mluvnice češtiny 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři se probírají - s ohledem na zájmy a úroveň studentů - moderní metody jazykovědné práce. Důraz se klade na aplikační momenty, zvl. na nácvik operačních dovedností při lingvistické analýze českého textu. Tematické oblasti: zvuková stavba češtiny, lexikologie, morfologie (včetně slovotvorby), syntax, stylistika, sociolingvistika a pragmatika, vývojová dynamika spisovné i nespisovné češtiny - "vnější dějiny" češtiny, teorie českého pravopisu.

Získané způsobilosti

hlubší pohled na současnou češtinu z hledisek funkčních i strukturních v širších souvislostech

Literatura

Kořenský, J. Jaké gramatiky dnes a zítra? Naše řeč, 90, 2007, s. 169-173. Uličný, O. K teorii a praxi českého mluvnictví. Slavistična revija (Ljubljana), 58, č.1, 2010, s. 67-72. (Zde další literatura.). všechny větší mluvnice češtiny, jakož i práce časopisecké a sborníkové (po r. 1985). Všechny větší mluvnice češtiny, jakož i práce časopisecké a sborníkové (po r. 1985).

Požadavky

k zápočtu - několik seminárních úkolů, elektronická i osobní komunikace s vedoucím semináře, schopnost všestranné lingvistické analýzy textu.