Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky, historické ml. 2 (KČJ / NSHM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / NSHM2 - Základy slavistiky, historické ml. 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj jazyka do 13. stol. Vývoj jazyka od 14. stol. do 17. stol. Vývoj jazyka od 18. stol. Fonologický systém do 10. stol. (praslovanský, pračeský). Fonologický systém od 10. do 14. stol. (staročeský). Fonologický systém od 14. do 17. stol. (staročeský). Tvaroslovný systém. Staročeská syntax. Slovní zásoba. Dialektologie ? základní dělení českých nářečí, odlišnosti ve fonologickém a morfologickém systému vzhledem k vývoji ve spisovném jazyce. Etymologie ? její místo v jazykovědě, autoři, naše etymologické slovníky. Lidová etymologie. Historická mluvnice, dialektologie ? jejich místo v jazykovědě, autoři, publikace, učebnice.

Literatura

LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D. a BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. Kurz, J. Učebnice jazyka staroslověnského. Praha 1969. pRAHA: spn, 1969. CUŘÍN, J. Vývoj českého jazyka a dialektologie. Praha: SPN, 1975. Marešová H. Základy historické mluvnice češtiny s texty k rozboru . Olomouc, 2008. PETR, J. a ŘEHÁČEK, L. Základy slovanské jazykovědy. Praha: SPN, 1966.

Požadavky

70% účast na semináři, prezentace seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.