Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura pro děti a mládež (KČJ / SVLMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / SVLMB - Světová literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost se zaměří na nejfrekventovanější žánry v četbě dětí a mládež (fantasy, příběh s dospívajícím hrdinou, horor). Prostřednictvím tvorby vybraných autorů bude sledován jejich vývoj a současná podoba, budou využity filmové adaptace některých děl a komentovány možnosti jejich začlenění do školní literární výchovy.

Získané způsobilosti

Student bude schopen volit adekvátní metody analýzy a interpretace textů literatury pro děti a mládež s přihlédnutím k specifickým rysům jednotlivých žánrů, bude schopen porovnávat a hodnotit uměleckou úroveň literárního a filmového zpracování tématu.

Literatura

DODERER, K. Herausgegeben von Lexikon der Kinder- und Jugendliteratur. 4 sv. Weinhein: Beltz, 1984. HUNT, P. Children´s Literature. Oxford, 2004. ISBN 0-631-21141-1.HUNT, P. International Companion Encyclopedia of Children´s Literature. London, New York: Routledge, 1996. nullLadění. ŘEŘICHOVÁ, V., SLADOVÁ J. aj. Literatura pro děti a mládež anglicky mluvících zemí. Olomouc, 2008. ISBN 978-80-7409-019-6.DOROVSKÝ, I., ŘEŘICHOVÁ, V. aj. Slovník autorů literatury pro děti a mládež I. Zahraniční spisovatelé. Praha, 2007. ISBN 978-80-7277-314-5.WATSON, W. The Cambridge Guide to Children´s Books in English. Cambridge: Cambridge University Press, 2001. ZIPES, J. The Oxford Companion to Fairy Tales. The Western fairy tale tradition from medieval to modern. Oxford: Oxford University Press, 2002. CARPENTER, H. and PRICHARD, M. The Oxford Companion to Children´s Literature. Oxford, New York: Oxford University Press, 1991. ISBN 0-19-211582-0.BETTELHEIM, B. Za tajemstvím pohádek. Praha: Lidové noviny, 2000.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích (min. 90%).

Garant

doc. PhDr. Vlasta Řeřichová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vlasta Řeřichová, CSc.