Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výběrový seminář z ČJ (8) (KČJ / VSČJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / VSČJ - Výběrový seminář z ČJ (8), Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení předmětu český jazyk a literatura v systému vzdělávání (RVPZV), jednotlivé složky předmětu, jejich vztah a cíle.2. Metody, formy práce a cvičení užívané v jazykové složce předmětu (se zaměřením na tvarosloví asyntax);3. Pravopis a jeho struktura na základní škole, cvičení,algoritmy, motivace, hodnocení.4. Metodické materiály pro předmět český jazyk a literatura (učebnice a nakladatelství, portály,příručky aj.).5. Integrace složek předmětu český jazyk a literatura na základní škole.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni:- znát a používat základní literaturu oboru;- orientovat se ve stavbě RVPZV s důrazem na vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace;- orientovat se v nabídce učebnic a současných vzdělávacích dokumentech; - využívat podpůrné didaktické prostředky při vyučování českého jazyka a jeho inovaci;- integrovat učivo tří složek jazykového vyučování: mluvnice, slohu a literární výchovy;- využívat různorodých metod a forem práce a aktivizačních cvičení zejména v oblasti tvarosloví, syntaxe (s důrazem na pravopis).

Literatura

ČECHOVÁ, M., STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha: SPN, 1998. Čechová, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1998. kolektiv autorů. Pravidla českého pravopisu. Praha, 2005. ISBN 978-80-200-1327-9.dokumenty a předpisy. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha, 2013. Časopisy: Český jazyk a literatura, Kritické listy, Moderní vyučování. Topil, Z. Český jazyk s Tobiášem (tematické učebnice pro základní školy). Havlíčkův Brod: Tobiáš. Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha 1996. ČECHOVÁ, M. a kol.. Hrátky s češtinou. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-657-5.SCHNEIDEROVÁ, E. Jazykové hry a hříčky. Praha, 2010. ISBN 978-80-7367-657-5.JEČNÁ, K. Nuda při češtině? Ani nápad!. Praha, 1997. ISBN 809019544X.KALANDRA, F. Pravopis pro školu. Brno, 2004. ISBN 80-210-3567-6.

Požadavky

90% účast ve výuce. Průběžné plnění zadávaných úkolů, například:Prezentace vybraného jazykového učiva z oblasti tvarosloví a syntaxe (zejména s využitám indukce).Analýza a prezentace vybraného učiva v nových učebnicích českého jazyka pro základní školy.Analýza typologie jazykových cvičení v učebnicích českého jazyka v oblasti tvarosloví a syntaxe.Vytvoření souboru motivačních cvičení z oblasti pravopisu.Vytvoření souboru publikací a pomůcek z oblasti didaktiky českého jazyka se zaměřením na uvedené oblasti.

Garant

Mgr. Milan Polák, Ph.D.