Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KČJ / WLIDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / WLIDM - Literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Literatura pro děti a mládež a její místo v celonárodní literatuře; Lidová pohádka, její včleňování do umělecké literatury, folkloristické teorie pohádky. Sběratelé a převypravovatelé; Autorská pohádka, typologie. Vývoj české autorské pohádky od konce 19. století do současnosti;Světová autorská pohádka a fantasy, nejvýznamnější představitelé; Česká a světová poezie pro děti od konce 19. století do současnosti; Příběhová próza s dětským hrdinou, vývojové tendence, nejvýznamnější představitelé; Próza s dívčí hrdinkou;Trivialita a brak v kontextu prózy s dívčí hrdinkou; Dobrodružná literatura pro děti a mládež;Nejvýznamnější autoři české a světové literatury s přihlédnutím k základním tematickým variantám žánru;Historická a životopisná tematika v české literatuře pro děti a mládež.

Získané způsobilosti

Student získá po absolvování disciplíny přehled o literatuře pro děti a mládež jako svébytné součásti národní literatury, která je určena dětským čtenářům. Bude mít základní znalosti o vývoji a současné podobě české a světové literatury pro děti a mládež, bude schopen analyzovat a interpretovat literární díla určená dětem a bude schopen rozlišovat literaturu umělecky hodnotnou od literatury konzumní.

Literatura

Řeřichová, V., Sladová, J., Váňová, K., & Homolová, K. (2008). Literatura pro děti a mládež anglicky mluvících zemí. Olomouc: Hanex. Šubrtová, M., & Chocholatý, M. (2012). Slovník autorů literatury pro děti a mládež. Praha: Libri. Dorovský, I., Řeřichová, V., & Alchazidu, A. (2007). Slovník autorů literatury pro děti a mládež. Praha: Nakladatelství Libri. Čeňková, J., Sieglová, N., & Dejmalová, K. (2006). Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury: adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež. Praha: Portál. Mirvaldová, H., Chaloupka, O., Nezkusil, V., Stejskal, V., Voráček, J., & Chaloupka, O. (1985). Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros. Janoušek, P., & Čornej, P. (2008). Dějiny české literatury 1945-1989. Praha: Academia. Sladová, J. (2014). Dětství a dospívání v současné literatuře pro děti a mládež. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Mocná, D., & Peterka, J. (2004). Encyklopedie literárních žánrů. Praha: Paseka. Chaloupka, O., & Voráček, J. (1979). Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros. Urbanová, S. (2003). Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia. Propp, V. J., Pittermannová, M., Šmahelová, H., & Červenka, M. (1999). Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany: H&H. Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. Šubrtová, M. (2011). Pohádkové příběhy v české literatuře pro děti a mládež 1990-2010. Brno: Masarykova univerzita. Polák, J. (1982). Přehledné dějiny české literatury pro děti a mládež a četby mládeže. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Urbanová, S. (2004). Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století: (reflexe české tvorby a recepce). Olomouc: Votobia. Studenovský, T., & Bláha, J. (2000). Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně). Praha: Ostrov. Hutařová, I. (2007). Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež. 2. Praha: ÚIV. Toman, J. (1992). Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: Univerzita Jihočeská.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím na začátku semestru.

Garant

doc. PhDr. Vlasta Řeřichová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vlasta Řeřichová, CSc.