Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro právníky 1 (KJA / NLAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KJA / NLAT1 - Latina pro právníky 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Latinská jmenná flexe2. Latinská slovesná flexe v přítomném čase3. Překlad jednoduchých vět z latiny do češtiny4. Vybraná právnická terminologie a výroky

Získané způsobilosti

Cílem tohoto kurzu je naučit studenty základům latinské gramatiky používané v právních textech a seznámit je s nejdůležitějšími latinskými právními výrazy, slovními spojeními a právnickými výroky, které se nejčastěji objevují v právní praxi. Studenti získají základní znalosti právnické latiny na takové úrovní, aby zvládli práci s jednoduchým latinským právnickým textem a byli schopni odvodit si význam odborných výrazů latinského původu.

Literatura

Kincl, J. Dicta et regulae iuris - aneb právnické mudrosloví latinské. UK, Praha, 1990. Digesta seu Pandectae. PF MU Brno. Bartošek, M. Encyklopedie římského práva. Academia Praha, 1994. Šedová, M. (2010). Latina pro právníky. Brno. Rebro, K. (1999). Latinské právnické výrazy a výroky. Praha. Brož, V. Lexikon latinských právnických i jiných výrazů a rčení. Prospektum, 1993. Klang, M. Malá encyklopedie latiny v právu. Linde, Praha, 2001. Kutáková, E., Marek, V., Zachová, J. Moudrost věků - lexikon latinských výroků, přísloví a rčení. Kucharský, P. Právnický slovník a texty latinské. UK Praha. Gaius. Učebnice práva ve čtyřech knihách. PF MU Brno, Doplněk, 1994.

Požadavky

Účast na přednáškách, složení závěrečného testu (minimální úspěšnost 70%).

Garant

PhDr. Jiří Šubrt, Ph.D.