Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické vzdělávání handicap. dětí (KMT / HANDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / HANDI - Matematické vzdělávání handicap. dětí, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:- Matematická příprava učitelů dětí se speciálními vzdělávacími potřebami (terminologie, doporučená literatura),- Specifika matematického vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením (charakteristiky promítající se do vzdělávání matematice; vhodné didaktické pomůcky, učebnice; doporučené zásady),- Specifika matematického vzdělávání žáků se senzorickým postižením (vhodné pomůcky, učebnice; doporučené zásady),- Specifika matematického vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení v matematice - především dyskalkulie (projevy jednotlivých dysporuch v matematice, vhodné didaktické pomůcky; doporučené zásady).

Získané způsobilosti

Poznatky získané v předmětu MVZSP jsou předpokladem pro úspěšné studium dalších předmětů a využití v pedagogické praxi.

Literatura

BLAŽKOVÁ, R., MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, M., BLAŽEK, M., : Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2007. HRUBÝ, J., BAREŠOVÁ, J. Didaktické a technické pomůcky pro sluchově postižené v MŠ a ZŠ. Praha, 1999. MÜLLER, O. a kol. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. Olomouc, 2001. NOVÁK, J. Dyskalkulie. Specifické poruchy počítání. Havlíčkův Brod, 2000. Keblová, A. Kompenzační pomůcky : pro zrakově postižené žáky ZŠ. Praha : Septima, 1999. ISBN 80-7216-104-0.KEBLOVÁ, A. Kompenzační pomůcky pro zrakově postižené žáky základní školy. Praha, 1995. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. . Praha, 2003. BLAŽKOVÁ, R., MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, M., BLAŽEK, M. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno, 2007. VALENTA, M. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc, 2003. Učebnice matematiky pro 1. stupeň ZŠ a speciální školy. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. Praha : Portál, 2003.

Požadavky

Zpracovat seminární práci na jedno z témat uvedených v anotaci předmětu. Vytvořit didaktickou pomůcku nebo soubor pracovních listů určených do výuky matematiky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Garant

Mgr. Eva Bártková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jindřiška Eberová