Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Iterace funkcí (KMT / ITER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / ITER - Iterace funkcí, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá teoretickými aspekty Iterací funkcí. Je ukázáno, že tyto iterace mají mnoho aplikací zejména ve fyzice a biologii a jak jimi lze modelovat dynamiku některých systémů nebo situací.1. Iterace funkce jedné reálné proměnnéDefinice. Příklady. Průběh grafu funkce na PC.2. Pevné bodyPřitahující (atraktivní) a odpuzující (repulsivní) bod.3. CyklyBody cyklu řádu n. Asymptoticky periodická posloupnost. Šarkovského věta.4. Stabilita a chaosVěta o chaotických iterací. Věta o stabilnosti chaotických funkcí.5. Diskrétní modelyPříklady. Populace některých biologických druhů.

Získané způsobilosti

Pochopení fungování iteračních principů v reálném světě.

Literatura

KUCZMA, M.: Functional Equations in a Single variabl. PWN, Warszawa 1968. KUCZMA, M.: Iterative Functinal Equations. The Encyklopedia of Mathematics and its Application., Addison-Wesley, New York 1986.4. SMÍTAL, J.: O funkciách a funkcinálnych rovniciach. Alfa, Vydav. technickej a ekonomickej literatury, Bratislava 1984. Targonski, G.: Topics in Iteration Theory. Vandhoeck-Ruprecht-Göttingen-Zürich 1981.

Požadavky

Nutnou podmínkou je aktivní alespoň 60 % účast na výuce a správné vyřešení a počítačové vypracování všech zadaných praktických a teoretických problémů.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.