Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické vzdělávání žáků s SVP (KMT / MVZSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MVZSK - Matematické vzdělávání žáků s SVP, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:- Matematická příprava učitelů dětí se speciálními vzdělávacími potřebami (terminologie, doporučená literatura),- Specifika matematického vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením (charakteristiky promítající se do vzdělávání matematice; vhodné didaktické pomůcky, učebnice; doporučené zásady),- Specifika matematického vzdělávání žáků se senzorickým postižením (vhodné pomůcky, učebnice; doporučené zásady),- Specifika matematického vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení v matematice - především dyskalkulie (projevy jednotlivých dysporuch v matematice, vhodné didaktické pomůcky; doporučené zásady).

Získané způsobilosti

Poznatky získané v předmětu MVZSK jsou předpokladem pro úspěšné studium dalších předmětů a využití v pedagogické praxi.

Literatura

BLAŽKOVÁ, R., MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, M., BLAŽEK, M., : Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2007. HRUBÝ, J., BAREŠOVÁ, J. Didaktické a technické pomůcky pro sluchově postižené v MŠ a ZŠ. Praha, 1999. MÜLLER, O. a kol. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. Olomouc, 2001. NOVÁK, J. Dyskalkulie. Specifické poruchy počítání. Havlíčkův Brod, 2000. Keblová, A. Kompenzační pomůcky : pro zrakově postižené žáky ZŠ. Praha : Septima, 1999. ISBN 80-7216-104-0.KEBLOVÁ, A. Kompenzační pomůcky pro zrakově postižené žáky základní školy. Praha, 1995. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. . Praha, 2003. BLAŽKOVÁ, R., MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, M., BLAŽEK, M. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno, 2007. VALENTA, M. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc, 2003. Učebnice matematiky pro 1. stupeň ZŠ a speciální školy. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. Praha : Portál, 2003.

Požadavky

Zpracovat seminární práci na jedno z témat uvedených v anotaci předmětu. Vytvořit didaktickou pomůcku nebo soubor pracovních listů určených do výuky matematiky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Garant

Mgr. Eva Bártková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květoslav Bártek, Ph.D.Mgr. Eva Bártková, Ph.D.