Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie množin (KMT / NKUTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NKUTM - Úvod do teorie množin, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu je zaměřen na axiomatickou výstavbu teorie množin a souvislosti týkající sevzniku teorie množin.1. Mohutnosti některých množin (mohutnost množiny racionálních, resp. iracionálníchčísel, množiny reálných čísel, Cantorova diskontinua).2. Ordinální čísla (počáteční ordinální čísla, limitní ordinální čísla, věty o mohutnostech)3. Aritmetika ordinálních a kardinálních čísel.4. Třída všech ordinálních čísel.5. Teorie konečných množin. Axiom konečnosti.6. Axiomatika, matematická teorie, dokazatelnost, bezespornost, modely.

Získané způsobilosti

Pochopení množinového pojetí matematiky.

Literatura

BLAŽEK J., VOJTÁŠKOVÁ B. Teorie množin. Ústí nad Labem, 1994. KOPECKÝ, M. Úvod do teorie množin. Lomouc, 1996.

Požadavky

Nutnou podmínkou k získání zápočtu je alespoň 70% účast na seminářích. Dále, zápočet bude udělen pouze v případě, že student v rámci kontrolního testu vyřeší alespoň 2 ze 3 zadaných příkladů - jedná se o mírné modifikace příkladů, které jsou formulovány v závěru každé kapitoly učebního textu Kopecký M.: Úvod do teorie množin. Je proto doporučeno si všechny zde uvedené příklady samostatně vyřešit; při testu bude možno tato VLASTNÍ řešení použít - bude však nutno prokázat aktivní porozumění předvedených řešeních! U zkoušky bude nutno prokázat základní znalost látky (především definic a vět (bez důkazů)) v rozsahu celého učebního textu.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.