Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didakt. matematiky, algebra a teor. arit (KMT / XDMAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / XDMAT - Didakt. matematiky, algebra a teor. arit, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce vyučování matematice založená na budování univerzálních modelů a schémat, formální poznatky a jejich reedukace.Didaktika záporných čísel ve škole ? didaktická náročnost, principy zavedení, modely, zavedení operací, deformované představy a jejich reedukace.Didaktika racionálních čísel ? náročnost, principy zavedení, modely, zavedení operací, deformované představy a jejich reedukace.Didaktika algebry - proměnná, algebraické výrazy a lineární rovnice, nerovnice, algebraické rovnice vyšších řádů.

Získané způsobilosti

Složením zkoušky z algebry a teoretické aritmetiky absolventi prokáží, že si doplnili svá pregraduální studia o podrobnou znalost obsahu a metod této disciplíny včetně poznatků v oblasti didaktiky této matematické disciplíny. Budou tak vybaveni základními znalostmi (a do jisté míry i zkušenostmi), které jim umožní účinně zasahovat do výběru i organizace vyučování matematice na všech typech jak základních a středních škol tak i na fakultách připravujících učitele matematiky, neboť algebra a teoretická aritmetika tvoří nadstavbu převážné části matematiky na ZŠ a SŠ, a teoretický základ jiných matematických disciplín studovaných na pedagogických fakultách.

Literatura

Kuřina, F. Matematika a porozumění světu. Praha, 2009. Procházka, L. a kol.: . Algebra. Praha, 1990. Blažek, J. a kol. Algebra a teoretická aritmetika 1. Blažek, J. a kol. Algebra a teoretická aritmetika 2. Novoná, J. Analýza řešení slovních úloh. Praha, 2000. Hajný M., Kuřina F. Dítě, škola a matematika. Praha, 2001. Hejný, Kuřina. Dítě, škola a matematika. Konstruktivistické přístupy k vyučování. Praha: Portál, 2001, 2001. ISBN 80-7178-581-4.Květoň P. Kapitoly z didaktiky matematiky. Ostrava, PdF, 1982. ODVÁRKO, O., CALDA, E., ŠEDIVÝ, J., ŽIDEK, S. Metody řešení matematických úloh. Praha, 1990. ISBN 80-04-20434-1.Fulier, J., Šedivý, O. Motivácia a tvorivosť vo vyučovaní matematiky. UKF Nitra, 2001. Vopěnka, P. Rozpravy s geometrií. Praha, 1989. Hejný M. Teória vyučovania matematiky 2. SPN Bratislava, 1990.

Požadavky

Individuální studium doporučené literatury, absolvování ústní zkoušky. Vypracování seminární práce na předem určené téma.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Novák, CSc.doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.