Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agresivita a šikana (KPG / B2AŠI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / B2AŠI - Agresivita a šikana, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Šikanování - základní pojmy, charakteristika, zvláštnosti šikany u dětí a mládeže; Příčiny šikanování; Důsledky šikanování; Formy šikanování; Diagnostika šikanování; Náprava - pomoc pedagogů, rodičů; Léčba - orientace a diagnostika; Základní intervenční program; Prevence šikany; Šikanování z hlediska práva, základní dokumenty

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni definovat šikanu a rozlišit ji od agresivního a násilného chování, charakterizovat formy šikany, objasnit její příčiny. Dokáží identifikovat šikanu ve skupině, ovládají základní použití sociometrie při diagnostice ohrožení šikanou. Znají postupy řešení šikany. Znají právní podložení šikany.

Literatura

ČERMÁK, I., HŘEBÍČKOVÁ, M., MACEK, P. Agrese, identita, osobnost. Brno, 2003. ISBN 80-86620-06-9.KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Cesta k zastavení epidemie šikanování ve školách. Praha, 2001. ISBN 80-7178-513-X.ERB, H. H. Násilí ve škole a jak mu čelit. Praha, 2000. ISBN 80-86299-22-8.HIRIGOYEN, m.f. pSYCHICKÉ NÁSILÍ V RODINĚ A V ZAMĚSTNÁNÍ. pRAHA, 2002. ISBN 80-200-0994-9.MŠMT. Metodický pokyn MInisterstva školství, mládeže a tělovýchovy k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních. č. j. MSMT-22294/2013-1.

Požadavky

75% docházka na výuku. Aktivní účast na seminářích - hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Čech, Ph.D.PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.