Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické proměny výchovy (KPG / B2HPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / B2HPV - Historické proměny výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické zaměření přednášek:1. Vstupní informace2. Úvod do problematiky disciplíny Dějiny pedagogiky3. Diskursivní proměny výchovy (vymezení člověka a výchovy v historických paradigmatech)3.1 Starověké pojetí výchovy (Antická vzdělanost, tradice řecké a římské výchovy)3.2 Středověké pojetí výchovy (Charakteristika středověku, křesťanství a jeho role ve vzdělávání a výchově, otázka středověké vzdělanosti, hlavní nástroje vzdělanosti)3.3 Novověké pojetí výchovy (výchova v období raného novověku ? renesanční, reformační a protireformační pedagogika, výchova pod vlivem osvícenství ? individuální výchova, přirozená výchova)3.4 Počátky moderního pojetí výchovy (reformní pedagogika, proces od pedautocentrismu k pedocentrismu)

Získané způsobilosti

Studenti a studentky budou schopni:- charakterizovat Dějin pedagogiky jako vědeckou disciplínu- objasnit antiku a antickou vzdělanost jako základ evropské vzdělanosti- objasnit středověké pojetí výchovy- charakterizovat proměny pojetí výchovy a vzdělanosti na počátku raného novověku a v období osvícenství- objasnit proce přechodu od pedautocentrismu k pedocentrismu a jeho dopady v současném školství.

Literatura

REBLE, A. Dejiny peagogiky. Bratislava, 1995. ISBN 80-08-02011-3.CIPRO, M. Galerie světových pedagogů. Sv. 1, 2, 3. Praha, 2002. ŠTVERÁK, V., KUČERA, Z. aj. Chrestomatie z dějin pedagogiky. Praha, 1999. ISBN 80-7184-626-0.PODLAHOVÁ, L. aj. 1+100 osobností pedagogiky a školství v českých zemích. Olomouc, 2001. ISBN 80-244-0313-7.

Požadavky

- samostudium vybraných materiálů- splnění faktografického testu na závěr výuky jako předpoklad přihlášení se ke kolokviu (nad 70%)

Garant

Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková, Ph.D.Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.