Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náhradní výchovná péče v ČR (KPG / BNAHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / BNAHR - Náhradní výchovná péče v ČR, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty s problematikou náhradní rodinné péče v České republice, jejími formami a zákonitostmi.1. Základní pojmy problematiky. Legislativa. Základní přehled forem náhradní péče o dítě. Pohled na problematiku z hlediska dětských práv.2. Orgány sociálně-právní ochrany, jejich funkce. Podávání žádostí o náhradní rodinnou péči.3. Pěstounská péče, opatrovnictví a poručnictví jako instituty náhradní rodinné péče.4. Osvojení, mezinárodní osvojení, mezinárodněprávní ochrana dítěte.5. Náhradní péče ústavního typu, klokánky, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.6. Týrání dítěte, syndrom CAN.7. Alkoholismus a jiné závislosti u rodičů dítěte jako důvod úpravy rodičovské zodpovědnosti.8. Domácí násilí jako důvod úpravy rodičovské zodpovědnosti.9. Rozbor případových studií, sociodrama.10. Exkurze do SOS dětské vesničky Chvalčov u Bystřice pod Hostýnem.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni charakterizovat systém náhradní péče o dítě v České republice. Jeho teoretická východiska, historický vývoj a aktuální stav. Důraz je kladen na proměny systému s ohledem na změny občanského práva a oblasti sociálně-právní ochrany dětí.

Literatura

MATĚJČEK, Z. Náhradní rodinná péče. Průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny. Praha, 1999. ISBN 80-7178-304-8.HRUŠKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z. České rodinné právo. Brno, 2001. ISBN 80-7239-104-6.MAT2J4EK, Z. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Rádci pro rodiče a vychovatele. Praha, 1994. ISBN 80-85282-83-6.

Požadavky

75% docházka na výuku. Aktivní účast na seminářích - hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.