Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úmluva o právech dítěte (KPG / BUMPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / BUMPR - Úmluva o právech dítěte, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět podává přehled o problematice dětských práv, jejich uplatňování v naší společnosti a základních formách jejich porušování.1. Základní pojmy problematiky. Vývoj postavení společnosti k dítěti. Historie zájmu o dětská práva.2. Úmluva o právech dítěte, její obsah.3. Reakce Výboru pro dětská práva OSN na zprávu o stavu a plnění dětských práv v České republice.4. Syndrom CAN jako problém porušování práv dítěte.5. Problém komerčního sexuálního násilí na dětech, dětská prostituce, dětská pornografie.6. Alkoholismus a jiné závislosti u dětí i rodičů jako sociálně patologický jev porušující základní dětská práva.7. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - dětská práce, vykořisťování dětí, otroctví, zanedbávání školní docházky. Děti ve válce, dětští vojáci.8. Náhradní rodinná péče jako možnost řešení problému porušování dětských práv v rodině, nefunkčního rodinného prostředí. Kritika stavu náhradní rodinné péče v České republice.9. Právo dítěte na ochranu zdraví, přiměřená zdravotnická péče. Münchhausenův syndrom by proxy.10. Diskriminace, intolerance, rasová nesnášenlivost, xenofobie, negativní postoje vůči odlišným jedincům jako porušování práv dětí.11. Mezinárodněprávní ochrana dětí, mezinárodní únosy dětí, nelegální mezinárodní osvojování.12. Informovanost o obsahu Úmluvy o právech dítěte jako prostředek prevence. Možnosti učitele při práci s dětskými právy.

Literatura

BŮŽEK, A., MICHALÍK, J. Informatorium (nejen) o právech dítěte se zřetelem k otázkám výchovy a vzdělávání. Olomouc, 2000. ISBN 80-244-0054-5.Úmluva o právech dítěte. Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dítěte, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha, 1995. ISBN 80-7169-192-5.www.detskaprava.cz

Požadavky

75% docházka na výuku, aktivní účast na seminářích - hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.