Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie deviantního chování (3) (KPG / DCHKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / DCHKU - Sociologie deviantního chování (3), Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní terminologie, Pygmalion efekt, stigmatizace. Mechanismy sociální kontroly, teorie sociálních deviací. Charakteristika rizikových způsobů chování, stav a důsledky ve společnosti (agresivní jednání, kriminalita, závislosti, suicidalita, aj.). Možnosti prevence.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v základních přístupech vymezení sociálních deviací, bude znát základní koncepce problematiky, jejich aplikace i limity a přednosti.

Literatura

Jedlička, R. aj. Děti a mládež v obtížných situacích: nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Praha, 2004. Fischer, S., Škoda, J. Sociální patologie. Analýza příčin a možnosti ovlivňování závažných sociálně patologických jevů. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2781-3.Ondrejkovič, P. a kol. Sociálna patológia. Bratislava: VEDA, 2000. Urban, L., Dubský, J. Sociální deviace. Plzeň: vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-133-5.Kraus,B., Hroncová, J. Sociální patologie. Hradec Králové: Gaudeámus, 2007. ISBN 978-80-7041-896-3.

Požadavky

Práce (esej o vybraném sociálně deviantním jevu - aplikace teoretických otázek sociologie sociálních deviací nebo analýza vybrané pasáže z doporučené literatury nebo případová studie jedné z oblastí problémového chování) v rozsahu minimálně 4 normostrany (3 rozdílné informační zdroje). Účast na diskuzi.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Čech, Ph.D.PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.