Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Asistentská péče (KPG / K2ASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / K2ASP - Asistentská péče, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika a cíl osobní asistence a principy osobní asistence. Typy osobní asistence. Subjekty a objekty osobní asistence. Specifika práce s jednotlivými klienty podle typu postižení.

Získané způsobilosti

Studenti se umí orientovat v typologii služeb poskytovaných v rámci osobní asistence, znají požadavky pro výkon osobní asistence.

Literatura

Vágnerová M. Psychologie handicapu. Praha Karolinum, 2004. ISBN 80-7184-929-4.Matoušek O. Slovník sociální práce. Praha Portál, 2003. ISBN 80-7178-549-0.Blažek B. Olmrová J. Svět postižených. Praha Avicenum, 1988. Blažek, B., Olmrová, J. Světy postižených. Praha: Avicenum, 1988.

Požadavky

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni: definovat a interpretovat možnosti pomoci lidem se zdravotním postižením v jejich domácím prostředí, definovat, interpretovat a argumentovat principy, osobní asistence, který vychází z idejenezávislého (mimoústavního) života klienta, popsat typy osobní asistence, typy osobností osobního asistenta a požadavky na jeho charakterové vlastnosti, popsat typy klientů osobní asistence a specifika práce s klienty podle typu jejich postižení, aplikovat principy osobní asistence s ohledem na typ klienta.

Garant

Mgr. Dagmar Pitnerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Štefan Chudý, Ph.D.Mgr. Dagmar Pitnerová, Ph.D.Mgr. Eva Tylová